Tsipras podle průzkumu ztrácí důvěru Řeků. Volby by zřejmě už nevyhrál

Většina Řeků odmítá vládu Alexise Tsiprase. Podle průzkumu jí nevěří sedm z deseti obyvatel země. Kdyby se nyní konaly volby, zvítězila by zřejmě opoziční pravicová Nová demokracie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu

Řecký premiér Alexis Tsipras v parlamentu | Zdroj: Reuters

Lidé v Řecku k Tsiprasovi ztrácejí důvěru. Muž, který se Syrizou dokázal zvítězit v posledních dvou volbách, se dostal k moci díky tomu, že sliboval zrušení daní, hlavně daně z majetku.

Dokonce proti ní brojil jako člen hnutí „Neplatíme“, kdy vyzýval, aby lidé neplatili daně, poplatky na dálnici a tak dále. Hlas mu proto dali i příslušníci středních vrstev, kteří vlastní třeba i několik nemovitostí, za něž platí vysoké poplatky.

Jenže Tsipras po zvolení daně ještě zpřísnil. Naposledy dvanáct nepřímých daní včetně DPH, které vzrostlo z 23 na 24 procent.

Jeho vláda také zrušila daňové zvýhodnění pro ostrovy, na které se musí všechny produkty včetně pohonných hmot dovážet. Kvůli tomu je tam dráž.

Řecko sice k přijetí těchto opatření nutí mezinárodní věřitelé, ale v takovém případě by podle mnoha Řeků měl Tsipras raději podat demisi, než aby je přijal.

Důvěru lidé nemají ani k dalším členům Syrizy. Nevěří třeba ministru školství, který provádí razantní reformy, kdy takřka ruší, co se dá, a přitom nemá ani vysokoškolské vzdělání. A ministr zdravotnictví si zase zapálí cigaretu přímo na tiskové konferenci ve svém úřadě, přestože v Řecku platí zákaz kouření.

Za lístek na MHD v Aténách platí jen někdo

Mnohdy to vypadá, jako by v Řecku vládla anarchie. Třeba v Aténách si lístek na MHD koupí jen každý sedmý cestující.

Na revizory – snad s výjimkou centrálního náměstí Syntagma – cestující prakticky nenarazí. Před dvěma měsíci je totiž napadli anarchisté a od té doby v MHD nekontrolují. Prodej měsíčních průkazek klesl o 40 procent, takže ztráty ve veřejné dopravě narůstají.

Státní aparát je přebujelý a spolkne velkou část výdajů ze státního rozpočtu. Naopak třeba nemocnice postupně zavírají i specializovaná oddělení – chybí jim personál i technické vybavení.

Stávka zdravotnického personálu v Aténách proti reformě důchodů a daní | Foto: Reuters

Pro srovnání – před krizí, tedy rokem 2010, šlo z rozpočtu do zdravotnictví přes pět miliard eur, teď je to jen 1,8 miliardy.

Nespokojenost je slyšet i z ulic. Odbory pořádají jednu stávku za druhou, aténské metro v pondělí, ve středu a v pátek vždy několik hodin nejezdí na protest proti privatizaci, minulý týden nejezdily vlaky, od minulé středy stávkují privátní lékaři, kterým dluží státní pojišťovna…

Ne všechny protesty míří přímo proti Tsiprasovi a jeho kabinetu, ostatně Syriza některé akce podporuje, přesto tlak na vládu, zdá se, sílí.

V uplynulých dnech se objevilo nové hnutí nazvané „Paretithite“, tedy „Rezignujte“, které přímo volá po pádu Alexise Tsiprase a jeho kabinetu.

Členové tohoto hnutí tvrdí, že jsou apolitičtí, i když je v něm řada bývalých členů PASOKu, tedy bývalých vládních socialistů. V každém případě se ho Tsiprasova vláda bojí, o čemž svědčí i reakce některých ministrů.

Například šéf resortu školství prohlásil, že jde o protest na hraně ústavnosti a hnutí označil za krajní pravici.

Více o tom, jakou má či může mít „Rezignujte“ podporu, zřejmě napoví středa. Na ten den svolalo hnutí demonstraci před parlament.

Alexis Tsipras | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme