Úřady už znají identitu téměř všech obětí z Orlanda. Útočník prý neměl spolupachatele

Podle Buddyho Dyera, starosty floridského Orlanda, už úřady s jedinou výjimkou identifikovaly všechny oběti včerejší střelby. Útočník Oman Mateen v tamním gay baru připravil o život 49 lidí, dalších 53 zranil. Jména ale nechtějí zveřejnit do té doby, než se jim povede uvědomit pozůstalé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté uzavřeli okolí klubu v Orlandu, kde se střílelo

Policisté uzavřeli okolí klubu v Orlandu, kde se střílelo | Zdroj: ČTK

Nemocnice, kde příbuzní možných obětí čekají na informace, je od místa střelby vzdálená jen několik bloků. Lidé také do zdravotnických center chodí darovat krev.

Mnozí z nich během střelby dostávali od svých blízkých v gay baru SMS zprávy. Zatím ale neví, jestli přežili.

Jsme v šatně, střílí se tady, psal muž na Twitteru. Přes sociální sítě se v Orlandu hledají i dárci krve

Číst článek

Policie na tiskové konferenci zveřejnila další informace o průběhu tragédie. Média se ptala zejména na to, proč policisté čekali tři hodiny, než proti útočníkovi zasáhli. Podle vyšetřovatelů střelec Omar Mateen vyhrožoval, že na místě odpálí bombu.

V jednu chvíli přitom zadržoval až 30 rukojmích a společně s vyděšenými návštěvníky klubu se před speciálními jednotkami schovával na toaletách.

Policie také potvrdila, že v souvislosti s útokem vyšetřuje i další osoby. Podle prezidenta Baracka Obamy ale neexistují důkazy o tom, že by útočník byl součástí rozsáhlého spiknutí.

Střelba ve Spojených státech znovu otevřela politickou debatu o pravidlech držení zbraní. Vyostřila i souboj mezi kandidáty na prezidenta – demokratkou Hillary Clintonovou a republikánem Donaldem Trumpem. Oba na dnešek kvůli tragéfii naplánovali projevy.

Islámský stát se opět přihlásil k masakru v Orlandu, tentokrát ve svém rozhlase

Číst článek

Trump už před půl rokem vyzval k dočasnému zákazu vstupu do USA pro muslimy. Včera prohlásil, že nové události ukazují, že měl ohledně radikálního islámu pravdu.

Podle Clintonové je útok teroristickým činem, aktem nenávisti. Terorismu je prý třeba se postavit a zároveň vyjádřit podporu lesbické a gay komunitě, na kterou se střelec zaměřil.

Útočník, 29letý Omar Mateen, se narodil v New Yorku afghánským rodičům.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme