Peníze jsou, ale nemáme projekty – například na dálnice. Ty stavíme už od Husáka, říká ekonom Michl

13. červen 2016

Využíváme dostatečně ekonomický růst, který v současnosti Česká republika prožívá? Co hraje roli ve výši schodku státního rozpočtu? Neměl by se daňový systém zjednodušit?

„Kurz nemůže být nástrojem k tomu, abyste měli větší inflaci. Protože teoreticky, kdyby teď Česká národní banka oslabila kurz na 50, místo těch 27 tam dala 50 Kč za euro, tak také vyrobí inflaci. Bude tady velká inflace a může si říkat, jak tu inflaci nakopli,“ říká poradce ministra financí, ekonom Aleš Michl.


Nakopal bych do zadku všechny, kteří zavinili špatné ekologické posudky, co se týkají Česka. Nevím, kdo přesně na ministerstvu dopravy to byl. Je důležité vyjednat v EU nějakou výjimku, abychom mohli začít stavět. Aleš Michl

Podle koaliční dohody by měl být deficit státního rozpočtu pro příští rok 60 miliard korun. Není výše schodku v rámci stávající ekonomické situace stále příliš vysoká?

„Musíte postupně ten deficit snižovat – nemůžete během dvou let jít například ze sedmdesáti na nula. To by se podle mě ta ekonomika zaškrtila. Ano, můžeme jít trochu rychleji, ale postupně,“

Dále Michl uvádí, že dvě třetiny z nárůstu výdajů jsou investice navíc. „Kdybychom nezvýšili investice z roku 2014 na rok 2015 o 64 miliard, tak jsme vloni měli vyrovnaný rozpočet.“

„Z toho, co vidím v koalici, tak toto beru ještě jako úspěch,“ komentuje Michl otázku, zda by neměl stát spíš využít stávající růst a ještě více investovat za účelem snižování schodku státního rozpočtu.

Co si poradce ministra financí Michl myslí o důchodovém systému? Jakou roli by měl v otázce penzí hrát stát? I to se dozvíte při poslechu celého Interview Plus.

autoři: Michael Rozsypal , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.