Hillary Clintonová po masové střelbě v Orlandu varovala před démonizací muslimů

Podle Hillary Clintonové, kandidátky na prezidentku Spojených států za demokratickou stranu, musí Američani udržet svou zemi v bezpečí, aniž by démonizovali muslimy. Prohlásila to v reakci na včerejší útok ve floridském Orlandu, při kterém Oman Mateen, syn afgánských rodičů, postřílel v gay baru 49 lidí a dalších 53 zranil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Clintonová v několika rozhovorech pro různé televizní stanice zopakovala, že by podpořila silnější opatření jako prevenci proti útokům takzvaných vlků samotářů. Souhlasila by i s přísnějším monitoringem internetu.

Zároveň ale zdůraznila, že je odhodlána bránit práva muslimů v Americe. „Nesmíme démonizovat, využívat demagogie a vyhlašovat válku celému náboženství, protože to je prostě nebezpečné,“ řekla MSNBC.

S demokratkou souhlasí i její stranický kolega, ministr zahraničí John Kerry. Nejhorší věc, kterou podle něj můžou udělat, je ukazovat prstem na určité náboženství.

Z útoku v Orlandu viní Donald Trump muslimy. Střelce prý měli dopředu nahlásit

Číst článek

Hillary Clintonová také žádá zavedení přísnějších opatření pro osoby se zákazem létání. Neměly by například smět kupovat zbraně. Součástí debaty by podle ní také měly být určité celkové restrikce na útočné zbraně.

Donald Trump, její protikandidát, Clintonovou za přístup kritizuje a volá po větší kontrole mešit. Znovu taky prohlásil, že by muslimové měli dostat dočasný zákaz vstupu do Spojených států.

K útoku provedenému v noci ze soboty na neděli 29letým Omarem Mateenem se později přihlásil Islámský stát, se kterým prý střelec sympatizoval. Jedná se o vůbec nejtragičtější masovou střelbu v historii USA.

Český rozhlas, Reuters Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme