Požádal jsem prezidenta, aby nás podpořil, řekl Babiš po schůzce k reorganizaci policie

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš požádal prezidenta Miloše Zemana, aby podpořil hnutí ve snaze o oddálení reformy policie. Babiš to řekl dnes večer po schůzce se Zemanem v Lánech. Už odpoledne se prezident kvůli připravované reorganizaci, která vyvolává napětí ve vládní koalici, sešel také s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Sám Zeman se dnes k věci veřejně nevyjádřil. Podle Chovance se tak chystá učinit zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) v Lánech

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) v Lánech | Zdroj: ČTK

Ministr vnitra s policejním prezidentem prý Zemanovi vysvětlovali hlavně to, jak vedení policie reformu připravovalo.

„Já jsem panu prezidentovi říkal, že chci, aby policie byl nezávislá na komkoliv, na jakémkoli politikovi i člověku, že to je záměr demokratické vlády,“ řekl Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reorganizaci policie mluvili poslanci Jeroným Tejc (ČSSD) a Marek Benda (ODS)

Podle něj to byla přátelská debata. „Tu situaci jsme mu vysvětlili. On se velice živě o tu věc zajímal,“ dodal ministr, podle nějž se prezident k věci chystá vyjádřit zítra.

Zítra by mělo být také jasno ohledně toho, zda ministr reformu odsouhlasí. Chovanec se chce rozhodnout po jednání Bezpečnostní rady státu, tedy ještě před dohadovacím jednáním v koalici svolaném na středu.

Takový postup kritizuje hnutí ANO, jehož šéf, vicepremiér Andrej Babiš, dorazil do Lán nedlouho po Chovancovi a Tuhém.

„My jsme se shodli na tom, že je potřeba obnovit funkci finanční policie – a proč ne možná transformovat ten ÚOOZ na finanční policii – ale já jsem požádal pana prezidenta, aby skutečně nás podpořil, aby tento projekt byl diskutován v odborné veřejnosti, aby byl diskutován v rámci koalice, v rámci parlamentu a aby byl odložen na příští rok,“ řekl Babiš po schůzce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané reorganizaci policie a sporech kolem ní mluvili Jiří Jelínek z Právnické fakulty UK a novinář Ondřej Kundra

Podle Babiše prý Zeman vyzval ministry ANO, aby kvůli změnám v policii neodcházeli z vlády, a uvedl prý také, že se nebrání schůzce s odcházejícím šéfem ÚOOZ Šlachtou, když o ni Šlachta požádá.

Zeman podle Babiše také navrhl k reorganizaci policie společnou schůzku s šéfem hnutí ANO i ministrem vnitra. Názor na změny v policii si pak podle Babišových slov prezident udělá po středeční schůzce s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Zeman už dřív řekl, že se nehodlá vměšovat do hádek mezi koaličními partnery, zde však přijal jakousi moderátorskou roli. „Kdo jiný než prezident by měl být moderátorem v takové situaci,“ citoval Zemanova slova ještě před schůzkou hradní mluvčí Jiří Ovčáček, podle nějž prezident přijal oba ministry na jejich žádost.

Poslanec ODS Marek Benda považuje takový přístup – vzdor výhradám vůči Miloši Zemanovi i vůči vládní koalici – za přirozený.

Ministr vnitra Milan Chovanec na zámku v Lánech, kde jednal s prezidentem o reorganizaci policie | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Asi je správné, pokud v koalici vypukne takový zběsilý rozpor, kde si navzájem nadávají a mluví o sobě opravdu velmi ošklivě, že se do toho prezident pokouší vstoupit,“ řekl Benda v rozhovoru pro Radiožurnál.

Ke zklidnění vyzývá i sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc.

„Já sám mám výhrady, jak ta reorganizace byla navržena a provedena, nicméně v tuto chvíli je důležité, aby se ty věci řešily spíše s chladnou hlavou než v emocích tak, jak jsme to viděli v těch posledních dnech,“ poznamenal Tejc.

Výslechy policistů

O reorganizaci policie informoval policejní prezident Tomáš Tuhý minulý týden. Následně se proti ní zvedla vlna nevole. Na politické scéně bylo asi nejhlasitějším kritikem hnutí ANO, ale výhrady měl třeba i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Reformě, která by měla začít platit od 1. července a která počítá mimo jiné se sloučením ÚOOZ a ÚOKFK pod jedno velení, vyčítají, že je připravená narychlo a tvrdí, že může ohrozit vyšetřování některých kauz.

Nespokojený s reorganizací i se způsobem její přípravy je i šéf ÚOOZ Robert Šlachta, který kvůli ní oznámil odchod od policie. V čele útvaru skončí na konci měsíce.

V souvislosti s reorganizací se olomoučtí žalobci zabývají tím, zda jejím cílem nebylo právě zbavit se Šlachty. Dnes si kvůli tomu pozvali policejního prezidenta Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme