Střelec z Orlanda se inspiroval weby teroristů. Ve spojení s nimi ale nebyl, řekl Obama

Podle amerického prezidenta Baracka Obamy nejsou žádné přímé důkazy o tom, že by útočníka z Orlanda k tragické střelbě v gay baru naváděla nějaká větší teroristická organizace. Omar Mateen, syn afghánských rodičů narozený v New Yorku, ale opakovaně vyjádřil věrnost takzvanému Islámskému státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama k médiím promluvil v Oválné pracovně

Americký prezident Barack Obama k médiím promluvil v Oválné pracovně | Zdroj: Reuters

„Zdá se, že střelec byl inspirován mnoha extremistickými informacemi rozšířenými po internetu,“ řekl prezident Obama v Oválné pracovně Bílého domu novinářům po schůzce se šéfem FBI Jamesem Comeym. Dodal, že úředníci několik webových stránek prozkoumávají.

Prezident také znovu zdůraznil, že se USA musí zamyslet nad riziky spojenými se zákony, které umožňují snadný přístup k zbraním.

Z útoku v Orlandu viní Donald Trump muslimy. Střelce prý měli dopředu nahlásit

Číst článek

Podle policie byl 29letý útočník v Orlandu ozbrojen útočnou puškou a pistolí, které zakoupil legálně. V minulosti už ho přitom vyšetřovali kvůli podezření z vazby na teroristické organizace.

„Během vyšetřování jsme ho vyslýchali, sledovali, prověřovali záznamy jeho komunikace,“ popsal James Comey.

„Přiznal, že se před svými kolegy označil za teroristu, ale udělal to prý ze vzteku, že ho diskriminovali a utahovali si z něj, že je muslim. Po deseti měsících jsme případ uzavřeli,“ dodal.

Oman Mateen údajně krátce před útokem vyjádřil na facebooku oddanost takzvanému Islámskému státu. Právě tato radikální organizace se později ke střelbě přihlásila a Mateena označila za „jednoho ze svých vojáků v Americe.“

Hillary Clintonová po masové střelbě v Orlandu varovala před démonizací muslimů

Číst článek

Příslušnost k IS střelec zmínil i v telefonátu s operátory nouzového čísla 911. Mluvil s nimi, zatímco v gay baru Pulse zadržoval rukojmí.

Mateen v noci ze soboty na neděli na místě zastřelil 49 lidí a dalších 53 zranil. Jedná se tedy o vůbec největší masovou střelbu v historii Spojených států.

Do města se sjel velký počet novinářů. Policie místo útoku uzavřela a stále na něm zajišťuje důkazy. Na oblast z výšky dohlíží i vrtulník.

Český rozhlas, Reuters Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme