RumbAmazigha: Miratge

20. červen 2016

Z Barcelony pochází národnostně smíšená skupina RumbAmazigha, jejíž název je slovní hříčkou, která propojuje dvě stylové oblasti: katalánskou rumbu i hudbu severní Afriky.

Barcelona je unikátní křižovatkou kultur i tavícím kotlíkem hudebních stylů. Je součástí Katalánska, španělského regionu s vlastním jazykem, a zdejší liberální prostředí po desetiletí přitahovalo jak umělce, tak i běžnou populaci z ostatních částí Španělska. Za obživou do Katalánska přicházeli i romští hudebníci z Andalusie i Madridu, kteří sem přinesli vlivy flamenca. V polovině 20. století zde kombinací flamenca i rytmů z Kuby vznikl hudební novotvar zvaný katalánská rumba, které se rozšířil i na jih Francie, kde jej zpopularizovala skupina Gipsy Kings.

K další stylové syntéze došlo na počátku 21. století, kdy v Barceloně vznikly desítky unikátních skupin, spojované s fenoménem Zona Bastarda, tedy s živelným propojováním stylů. Právě tehdy se dostala ke slovu generace hudebníků, kteří vytvořili skupinu RumbAmazigha. Vedoucím sestavy je zpěvák Yacine Belahcene, jehož otec je z Alžírska a matka z Katalánska. Z produkce skupiny pochází například album s názvem Miratge, česky Fata Morgana.

03648930.jpeg

Jméno skupiny Rumbamazigha vzniklo jako hříčka spojením dvou slov: Rumba je původem kubánský rytmus, který zdomácněl v romských komunitách v Barceloně, a Amazigh označuje původní obyvatele severní Afriky, kteří zde žili ještě před arabskou invazí. Už od Antiky jim Evropané říkají Berbeři, a patří do stejné jazykové rodiny jako Tuaregové ze Sahary, či Guanchové, původní obyvatelé Kanárských ostrovů.

Jako host přispěl k albu skupiny Rumbamazigha jeden z nejvýraznějších hudebníků barcelonské hudební scény, akordeonista a zpěvák Joan Garriga, který za sebou má úctyhodnou hudební dráhu, před patnácti lety založil jednu z průkopnických skupin barcelonského fenoménu zona bastarda, dnes je velmi žádaným sólovým umělcem.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Sidi Hbibi, Rumbamazigha, L’estaca, Poder.

Spustit audio