Agrofert zřejmě ovlivňoval rozdělování peněz z EU, napsal Der Spiegel

Zástupci skupiny Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše měli zřejmě v ČR vliv na podobu pravidel rozdělování evropských dotací. Podle dnešního vydání německého časopisu Der Spiegel má indicie vedoucí k takovému závěru k dispozici evropský Úřad pro boj proti podvodům (OLAF), který prověřuje kauzu Čapího hnízda. Vyšetřování případu je podle časopisu složité i kvůli tomu, že český ministr financí disponuje v Bruselu rozsáhlou sítí důvěrníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agrofert (ilustrační foto)

Agrofert (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ačkoli český ministr financí v roce 2014 opustil vedení Agrofertu, který zaměstnává 30 tisíc lidí včetně 4400 v Německu, zůstává nadále jeho jediným vlastníkem. Podle Spiegelu existují pochybnosti o tom, že Babiš nemá – jak sám tvrdí – na každodenní chod své společnosti žádný vliv.

Důkazem údajného ovlivňování rozdělování evropských dotací ze strany Agrofertu je podle prestižního německého časopisu schůzka z 25. května loňského roku, která se prý uskutečnila v prostorách vyhrazených Babišovu hnutí ANO v českém parlamentu.

Jejím tématem byl údajně nový Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) s rozpočtem 4,4 miliard eur (119 miliard korun). Peníze z něj měly původně získat malé a střední podniky, podle Spiegelu se ale právě na této schůzce zástupcům Agrofertu podařilo dosáhnout změny pravidel.

Klíčovým důkazem, který úřad OLAF vede k tomuto přesvědčení, je prý anonymní e-mail, který se o schůzce místopředsedy představenstva Agrofertu Petra Cingra s náměstkem ministra průmyslu Tomášem Novotným zmiňuje.

Firma vliv odmítá

Agrofert jakýkoli vliv na podobu pravidel rozdělování evropských dotací odmítá. Cingr se podle Spiegelu hájí tím, že na schůzce jednal z pozice prezidenta Svazu chemického průmyslu a zvýšení hranice čerpání dotací pro velké firmy na 40 procent místo Bruselem požadovaných 20 procent prý neprosazoval v zájmu Agrofertu, ale v zájmu firem zastoupených ve svazu.

V Evropském parlamentu nicméně roste tlak, aby členské státy rozdělování evropských dotací přísněji kontrolovaly, uvedl Der Spigel. „Evropská komise příliš dlouho problém ignorovala,“ řekla časopisu šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová. Problémy s kontrolou evropských dotací v Česku se bude podle Spiegelu rozpočtový výbor europarlamentu zabývat na počátku tohoto týdne.

Vyšetřování znesnadňuje podle časopisu síť Babišových „důvěrníků“ v Bruselu. V této souvislosti zmiňuje Spiegel například Tomáše Nejdla, člena kabinetu eurokomisařky pro regionální politiku Coriny Cretsuové, Daniela Brauna, zástupce vedoucí kabinetu české eurokomisařky Věry Jourové, či nového člena Evropského účetního dvora Jana Gregora, který byl dříve náměstkem na ministerstvu financí.

Čapí hnízdo | Foto: Filip Jandourek

Spiegel píše, že má k dispozici e-maily, v nichž se Babišovi důvěrníci radí, jak by pro Českou republiku mohli získat určité dotace.

Případ Čapí hnízdo je podle časopisu Der Spiegel příkladem slabin rozdělování evropských dotací. Vlastnictví koncernu Agrofert ministrem financí a vicepremiérem české vlády znamená i pro otrlý Brusel „novou kvalitu střetu zájmů“.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme