Útočník zabil nedaleko Paříže dva lidi. Přihlásil se k Islámskému státu

Muž, který ve Francii zavraždil policistu a pak i jeho partnerku, se podle agentury AFP přihlásil k teroristické organizaci Islámský stát. Útočník policistu v civilu ubodal ve městě Magnanville. Pak se zabarikádoval v jeho domě. Tam policisté našli po zásahu, při kterém byl útočník zastřelen, tělo mrtvé ženy. Tříleté dítě, které také bylo na místě činu, je v šoku, ale nezraněné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie

Francouzská policie | Zdroj: Reuters

Pětadvacetiletý útočník Larossi Abballa napadl v pondělí kolem půl deváté SELČ 42letého policistu před jeho domem. Podle listu Le Parisien ho devětkrát bodl do břicha a pak se zabarikádoval v domě své oběti, kde se v tu dobu nacházela policistova partnerka a jejich dítě.

Policie se snažila s násilníkem vyjednávat, když všechny pokusy o dialog selhaly, kolem půlnoci zaútočila na dům zásahová jednotka. Podle listu to bylo v okamžiku, kdy útočník na sociálních sítích oznámil, že ženu zabil.

Policisté pak v domě skutečně objevili její mrtvé tělo. Tříleté dítě se podařilo zachránit bez zranění, i když v šoku. Útočníka zásahová jednotka zneškodnila.

Terorista si svůj útok dopředu připravil. Věděl, že útočí na policistu a také mu bylo známo, že jeho přítelkyně pracuje jako sekretářka na policejním inspektorátu. Po útoku se uchýlil do domu policisty. Natočil se mobilním telefonem a přes sociální sítě rozšířil, že se jedná o akci Islámského státu.

Agentura Amaq, která je považována za tiskovou agenturu islámských radikálů, uvedla, že útočník byl bojovníkem Islámského státu. Samotný IS se ale k činu nepřihlásil.

Útočník byl bezpečnostními službami dlouhodobě sledován. V minulosti byl také odsouzen. Před pěti lety chtěl do Afghánistánu a Pákistánu a několikrát deklaroval, že chce bojovat za Alláha.

Vyšetřování se ujala protiteroristická jednotka. Francouzský prezident François Hollande už slíbil, že okolnosti činu budou důkladně prošetřeny. Na ráno svolal do Elysejského paláce krizové jednání. Po jeho skončení vyzval svět ke spolupráci a k výměně informací v rámci boje proti terorismu. Dnes večer se na mimořádném jednání sejde ministr vnitra s policejními prefekty.

Francie se v minulém roce stala terčem dvou velkých teroristických útoků, k nimž se přihlásila organizace Islámský stát. V lednu zaútočili islamisté na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na košer lahůdkářství na pařížském předměstí. Zabili 17 lidí.

V listopadu při koordinovaných atentátech zahynulo ve francouzské metropoli celkem 130 lidí. Ve Francii v pátek za přísných bezpečnostních opatření začalo fotbalové mistrovství Evropy.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme