Přehráváním odposlechů bude pokračovat soud v kauze Nagyová

Čtením textových zpráv a pouštěním odposlechů bude pokračovat soud v kauze údajného zneužití vojenského zpravodajství. Zatím není jasné, jestli soudkyně vyloučí stejně jako včera veřejnost. Obžalobě čelí celkem čtyři lidé. Vedle bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dřív Nagyové, také zpravodajec Jan Pohůnek a bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Všichni vinu odmítají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Státní zástupce Rostislav Bajger uvedl, že rozsudek by mohl padnout ještě tento týden. Další návrhy na dokazování nemá.

„Proběhne fáze návrhů na doplnění dokazování. Z naší strany už avizujeme, že my žádné návrhy mít nebudeme. U obhajoby to vypadá, že nějaké návrhy předloží. Soud posoudí, zda jim vyhoví či nikoli. Pokud jim vyhoví, dojde k odročení hlavního líčení, pokud ne, budou ve čtvrtek závěrečné řeči a v pátek vyhlášení rozsudku,“ popsal další možnosti vývoje soudního jednání.

Obvodní soud, který loni všechny obžalované zprostil viny, musí případ řešit znovu. Vrátil mu ho odvolací senát, podle kterého se má lépe vypořádat s důkazy.

Obhajoba tvrdí, že Vojenské zpravodajství v roce 2012 podniklo takzvané kontrasledování, které mělo Radku Nečasovou chránit před nebezpečím.

Obžaloba naopak říká, že šlo o nezákonné sledování, které zpravodajcům nařídila tehdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová, dřív Nagyová. Údajně sháněla na Radku Nečasovou kompromitující informace.

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme