Volání ze zahraničí je nejlevnější v historii. Za rok roamingové poplatky zmizí úplně

Letošní prázdniny jsou poslední v historii roamingových poplatků. Na revoluci v cenách za volání z ciziny si ale lidé ještě rok počkají. Přestože roaming definitivně skončí až k 15. červnu 2017, už teď jsou ceny za volání i textování nejnižší v historii. Všichni operátoři v Evropské unii se totiž musí od dubna řídit novými limity.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smartphone, ilustrační foto

Smartphone, ilustrační foto | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Pětatřicetiletý Patrik pracuje jako IT odborník v nadnárodní společnosti. Služební telefon u sebe nosí skoro pořád a neodkládá ho ani při cestě na zahraniční dovolenou.

„Za dva týdny mě čeká dovolená v Řecku, kde budu muset mít určitě telefon s sebou a být i na dovolené bohužel připraven řešit pracovní věci. Při poslední dovolené poplatky za roaming a vůbec účet za telefon ale nebyl vůbec vysoký. Šlo o pár stovek korun,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volání ze zahraniční dovolené je letos nejlevnější v historii. Od dubna totiž platí nové limity, kterými se řídí všichni operátoři v Evropské unii

Ještě v roce 2007 Češi za jednu minutu hovoru zaplatili 17 korun. Od letošního dubna platí v rámci Evropské unie nové limity. Ke svému běžnému tarifu si lidé musí připočítat už jen regulovaný příplatek.

„Zákazníci volají za ceny, které vycházejí z jejich základního tarifu, za který volají v ČR plus drobný příplatek,“ vysvětluje mluvčí T-mobile Martina Kemrová.

„Za odchozí minutu zaplatí příplatek, který je 1,65 korun. Příchozí minuty, tam je příplatek 37 haléřů, odeslaná esemeska 65 haléřů a spotřebovaný megabite 1,65 korun,“ upřesňuje mluvčí.

I kvůli konkurenčnímu boji se proto operátoři snaží nalákat zákazníky na nejrůznější letní nabídky. Třeba O2 nabízí k cestovnímu tarifu i pojištění.

„Součástí tarifu volání bez hranic je taky výhodné cestovní pojištění, které se automaticky aktivuje pokaždé, když zákazník se svým mobilním telefonem vycestuje do zahraničí,“ popisuje mluvčí společnosti Lucie Pecháčková.

Podle člena rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého je ale třeba dávat pozor, jakou smlouvu klient uzavírá.

„Doporučuju zákazníkům, aby si dali pozor na to, pokud mají předplacenou kartu. Někteří operátoři totiž používají jiné tarify pro domácí volání a v momentě, kdy zákazník přejede do zahraničí, mu tarif změní na takový, kde se například účtuje cena za minutu, aby k tomu potom mohly připočítat ten příplatek,“ upozorňuje.

Už od příštího června ale lidé budou volat za stejné ceny jako doma. Evropská komise totiž zruší roamingové poplatky úplně. Ale jen uvnitř Evropské unie.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme