Cestovní pojištění uzavírají Češi na poslední chvíli, někteří ho neřeší vůbec

Někteří Češi už teď plánují svou letní dovolenou, cestovní pojištění ovšem většina z nich zařizuje až na poslední chvíli – sjednávají ho nejčastěji dva dny před odjezdem do zahraničí. Najdou se i lidé, kteří na dovolenou vyrážejí bez pojištění. V případě úrazu je ale ošetření může vyjít až na statisíce korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maledivy, dovolená, relax, moře (ilustrační foto)

Maledivy, dovolená, relax, moře (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Cena pojistky se liší – nejlevnější varianta stojí už 11 korun na den, nejdražší pak přes stokorunu.

Základní nabídka většinou zahrnuje jen léčebné výlohy. Většina lidí si ovšem připlatí zvlášť i za asistenční služby.

Pro případ úrazu se pak chrání asi polovina Čechů mířících za hranice. Čtyři lidé z pěti stojí i o pojištění odpovědnosti pro případ, že by způsobili úraz někomu dalšímu. Jednotlivé ceny se liší i podle toho, kde si lidé pojistku sjednávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestovní pojištění uzavírají Češi na poslední chvíli, někteří ho neřeší vůbec

„Na pobočce pojišťovny je pojištění většinou nejdražší, protože logicky pro pojišťovnu je tento kanál skutečně drahý, tak se to snaží promítnout do ceny pojistky,“ přibližuje ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták.

„Co se týká pojištění u cestovních kanceláří, ty se snaží dohánět svoji marži právě tím, že zdražují pojistku, která se sjednává s dovolenou jako takovou. Nejlevnější cestovní pojištění poté, co si ho srovnám, můžu zakoupit online,“ dodává.

Oproti kamenným pobočkám může být nákup přes internet až o třetinu levnější. Průměrně Češi za pojištění na zahraniční cestu zaplatí necelých 400 korun.

Šlápnutí na mořského ježka může vyjít draho

V Evropské unii a v některých dalších zemích platí takzvaný evropský zdravotní průkaz. Modrá kartička ale kryje jen nejnutnější ošetření, a to jen ve státem provozovaných zařízeních. Nezahrnuje převoz do nemocnice ani asistenční služby.

Přibývá navíc Čechů holdujících adrenalinovým sportům, jen loni vzrostl jejich počet dvojnásobně. Na rizikové nebo extrémní sporty – jako je třeba sjezd na horských kolech, parašutismus nebo jízda na vodních atrakcích – se základní pojistka nevztahuje. Právě úrazy z těchto sportů patří mezi ty nejvážnější.

Nejčastěji se lidé na dovolených potýkají se zažívacími potížemi, virózami a slunečními alergiemi. Časté jsou také zlomeniny končetin. A například v Chorvatsku se lidé nezřídka zraní při šlápnutí na mořského ježka. Pokud nemají pojištění, zaplatí za vyndání trnů přibližně 3000 korun.

Za hospitalizaci si pak třeba v Egyptě účtují i 30 tisíc korun. Právě v Egyptě, Bulharsku a Turecku řeší pojišťovny nejvíc zranění.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme