Centrální banka neplánuje ukončit intervence. Poskytování hypoték bude přísnější

Česká národní banka by podle dosluhujícího guvernéra zatím neměla měnit pohled na ukončení režimu devizových intervencí. Podle Miroslava Singera to ukazuje aktuální stav české ekonomiky. Růst mezd za první čtvrtletí i samotný výkon ekonomiky byl vyšší, než centrální banka očekávala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Na počátku května bankovní rada ČNB konstatovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017.

Z posledních dat vyplývá, že růst mezd za první čtvrtletí i samotný výkon ekonomiky byl vyšší, než centrální banka očekávala. Inflace se pak v květnu vyvíjela v souladu s odhady ČNB.

„Data se od prognózy vychylují jedním či druhým směrem. Je pravda, že ta výchylka hlavně u mezd šla směrem k vyšším mzdám. Neřekl bych ale, že tam vidím nějakou kvalitativně významnou změnu. Trvá to, že se objevují tlaky, které by mohly vést k přitvrzení měnové politiky někdy kolem poloviny příštího roku,“ uvedl Singer.

K vývoji ekonomiky v příštím roce Singer uvedl, že by měl být relativně klidný. Odezní totiž jednorázový vliv čerpání peněz z fondů EU z loňska, který zhoršuje výsledek ekonomiky v letošním roce.

„Příští rok by mohl být již ve zdravém, příznivém růstu,“ uvedl. ČNB počítá příští rok s růstem ekonomiky o 3,4 procenta.

Singerovi končí na konci června druhý šestiletý mandát. Ve funkci guvernéra jej nahradí Jiří Rusnok.

ČNB zpřísní pravidla pro poskytování hypoték

Česká národní banka také oznámila, že od října zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. Banky už nebudou moci poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Maximální limit pro výši hypotéky bude od října 95 procent hodnoty zajištěné nemovitosti a od dubna 2017 pak 90 procent.

Výrazně uvolněné standardy při poskytování hypoték jsou podle banky rizikem pro finanční stabilitu.

„Kombinace mimořádně nízkých úrokových sazeb a snadné dostupnosti úvěrů na bydlení vytváří podmínky pro růst cen rezidenčních nemovitostí nad úrovně odpovídající vývoji fundamentálních faktorů,“ uvedla ČNB.

Centrální banka sice vývoj na trhu nemovitostí a úvěrů na bydlení nehodnotí jako akutní přehřívání trhu, úvěrové standardy ovšem považuje za značně uvolněné a u některých institucí vidí vyšší rizika.

ČNB proto informovala, že bude usilovat v souladu s doporučeními EU o zákonné zakotvení pravomocí, aby mohla stanovovat rizikové parametry úvěrů na bydlení.

Banky loni poskytly lidem rekordních téměř 102 tisíc hypoték za celkem 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na dosavadní rekordní minimum 1,94 procenta.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme