Střelec z Orlanda získal své zbraně legálně. Florida je v jejich prodeji velmi benevolentní

Omar Mateen, který v noci ze soboty na neděli zastřelil v orlandském gay klubu 49 lidí, použil při svém hrůzném činu nejméně dvě zbraně. Útočnou pušku Sig Sauer AR-15 a pistoli Glock. Od roku 2007 byl zaměstnán u bezpečnostní firmy G4S, takže měl také služební zbraň. Zbraně použité při vražedném běsnění si ovšem pořídil během posledních deseti dnů před útokem, a to zcela legálně. Koupě zbraní na Floridě totiž není nijak komplikovaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbraně, jako je Sig Sauer AR 15, lze v USA koupit v běžném obchodě s licencí

Zbraně, jako je Sig Sauer AR 15, lze v USA koupit v běžném obchodě s licencí | Zdroj: Reuters

Mateen obě zbraně zakoupil v St. Lucie Shooting Center. Majitel obchodu Ed Henson BBC potvrdil, že podstoupil všechny nezbytné procedury podle floridských i federálních zákonů a zbraně mu byly legálně prodány.

Podle místních zákonů je možné si po vyřízení všech formalit odnést pušku ještě týž den z obchodu domů. U pistole je nutné počkat 72 hodin.

Mateen byl v roce 2013 vyšetřován FBI kvůli případným vazbám na teroristické skupiny. Následující rok se o něj FBI zajímala znovu kvůli jeho možným vazbám na Američany, kteří chtěli odjet bojovat do Sýrie. Úřad ale nakonec dospěl k závěru, že nepředstavuje žádnou reálnou hrozbu a jeho jméno bylo vymazáno ze seznamu sledovaných podezřelých teroristů.

I kdyby ovšem na seznamu zůstal, nezabránilo by mu to v legální koupi zbraní, které použil k nedělnímu útoku. Federální zákon, který by zabraňoval prodeji a převodu střelných zbraní lidem podezřelých z terorismu neprošel americkým senátem v prosinci 2015.

Mapa: Nejhorší útoky střelnou zbraní v USA od začátku loňského roku

Číst článek

Aby si člověk mohl na Floridě, která je známá svými velmi benevolentními zákony pro držení zbraní, koupit pušku nebo pistoli, nesmí být především v minulosti odsouzen za zvlášť závažný trestný čin, jako je vražda nebo loupež.

Zbraně mohou prodávat pouze obchody s příslušnou licencí. Zájemce na místě vyplní formulář. Pokud v něm uvede, že byl odsouzen za násilný trestný čin, nákup zbraně mu bude odepřen. Pravdivost údajů ve vyplněném formuláři ověří obchodník telefonátem na příslušný místní úřad.

I člověk, který byl v minulosti odsouzen za závažný trestný čin, ovšem může požádat o milost a následně mu bude zbraň prodána. „Jde ale o velmi zdlouhavý a pomalý proces,“ vysvětluje právník Cord Byrd, který se specializuje na zbrojní zákony.

Další překážkou ke koupi zbraně je na Floridě uznání vinným z přestupku domácího násilí. Podle Byrda jde o druhý nejčastější důvod pro odepření prodeje zbraně na Floridě.

Americké Orlando se vzpamatovává z víkendového útoku na gay klub. Stovky lidí si připomínají památku obětí | Foto: Lenka Kabrhelová

Zbraň si v USA od roku 1960 nezakoupí ani ten, kdo byl nedobrovolně hospitalizován v psychiatrické léčebně, je soudem zbaven svéprávnosti, nebo byl v minulosti v nějakém soudním procesu shledán nevinným z důvodu duševní choroby.

V roce 2013 se tento zákaz rozšířil na Floridě, v Illinois, Marylandu a Washingtonu D.C. i na ty, kteří se nechali na psychiatrické klinice hospitalizovat dobrovolně.

Čin mého syna byl akt teroru, prohlásil otec atentátníka z Orlanda

Číst článek

ČRo, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme