Reorganizaci policie by měla projednávat koalice, tvrdí ANO. Ministři zvažují demisi

Pokud ministr vnitra podepíše spornou reorganizaci policie, bude to podle hnutí ANO závažné porušení koaliční smlouvy. Šéf hnutí Andrej Babiš zopakoval, že reorganizaci policie by měla projednat celá koalice při zítřejším dohodovacím řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Milan Chovanec (fotokoláž)

Andrej Babiš a Milan Chovanec (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas

Babiš ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD vyzval, aby si pročetl koaliční smlouvu.

„V bodě 11.1 Policie ČR se říká, že zachováme základní organizační strukturu policie České republiky, policejní prezídium, celorepublikové útvary a 14 krajských policejních ředitelství. A dále, že v případě neefektivního fungování navrhneme zřízení jedné organizační složky státu, takže problémy policie jsou problémy koalice,“ vyřídil Babiš ministru vnitra Chovanci.

Kvůli vyhrocené situaci kolem chystané policejní reformy by mohli odejít z vlády ministři hnutí ANO. Ve vysílání ČRo Plus to připustil poslanec hnutí ANO a předseda sněmovního volebního výboru Martin Komárek.

„My jsme skutečně probírali vážné riziko, že by naši ministři mohli z vlády kvůli této věci odejít, a to ministři všichni, protože to je prostě porušení koaliční smlouvy,“ prohlásil Komárek ve vysílání.

„Koaliční smlouva jednoduše píše, že všechny strukturální změny s policií budou projednány v koalici. My všichni pevně doufáme, že ministr Chovanec zařadí zpátečku a ty diskuze ještě proběhnou.“

Chovanec chce rozhodnout o reformě policie dnes. Výhrady mají Babiš i Bělobrádek

Číst článek

Kvůli plánované reorganizaci policie se dnes večer sejde Bezpečnostní rada státu. Po ní by ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD mohl změny podepsat. Reforma by měla sloučit protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Plány na sloučení prověřuje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

Podle Komárka je současná situace kolem chystané reformy porušováním koaliční smlouvy. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD za svým ministrem stojí, reorganizaci podpořil.

Eliška Malínská, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme