Češi válčí proti polskému masu, tvrdí Gazeta Wyborcza

Házení bláta na maso - polské potraviny v Česku. Článek s tímto titulkem přináší v dnešním vydání polský deník Gazeta Wyborcza. České úřady podle něj cíleně kontrolují importéry polských potravin a česká média prý proti nim vedou negativní kampaň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Autor se odvolává na anonymního dovozce, polskou ambasádu v Praze a Český statistický úřad. Celkové vyznění dobře rešeršovaného článku je takové, že polští exportéři se cítí v Česku diskriminovaní, jsou přesvědčení, že proti nim česká konkurence vede boj, a české úřady jim v tom prý pomáhají.

Trochu paradoxní však je, že autor článku současně konstatuje, že vývoz polských potravin do Česka neustále úspěšně roste. Takže i když polští exportéři cítí nějakou diskriminaci, na výsledcích jejich podnikání na českém trhu se to neodráží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polští výrobci potravin se cítí být diskriminováni v Česku. Mluvil o tom varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Varšavě polské potraviny rozhodně nejsou méně kvalitní, jde ale o otázku ceny.

„Za zmínku stojí, že největším odběratelem polských potravin je Německo a to si určitě kvalitu hlídá. I podle toho, co mi říkali čeští diplomaté, je problém spíš v tom, že čeští dovozci nakupují to nejlevnější, co v Polsku, najdou. A pak se není co divit, že jsou tam někdy problémy s označením a kvalitou a podobně,“ říká varšavský zpravodaj Vít Pohanka a doplňuje:

„Skutečností ale je, že polské potraviny jsou minimálně stejně kvalitní jako kdekoliv jinde v Evropě.“

Podle zatím poslední statistiky z roku 2014 míří zhruba třetina polského exportu potravin do Německa, 11 procent pak do Velké Británie. Česká republika zaujímá třetí místo před Francií. V přepočtu na počet obyvatel nicméně Češi, Moravané a Slezané berou z Polska nejvíc potravin v rámci celé EU.

Vít Pohanka, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme