Češi válčí proti polskému masu, tvrdí Gazeta Wyborcza
Házení bláta na maso - polské potraviny v Česku. Článek s tímto titulkem přináší v dnešním vydání polský deník Gazeta Wyborcza. České úřady podle něj cíleně kontrolují importéry polských potravin a česká média prý proti nim vedou negativní kampaň.
Autor se odvolává na anonymního dovozce, polskou ambasádu v Praze a Český statistický úřad. Celkové vyznění dobře rešeršovaného článku je takové, že polští exportéři se cítí v Česku diskriminovaní, jsou přesvědčení, že proti nim česká konkurence vede boj, a české úřady jim v tom prý pomáhají.
Trochu paradoxní však je, že autor článku současně konstatuje, že vývoz polských potravin do Česka neustále úspěšně roste. Takže i když polští exportéři cítí nějakou diskriminaci, na výsledcích jejich podnikání na českém trhu se to neodráží.
Polští výrobci potravin se cítí být diskriminováni v Česku. Mluvil o tom varšavský zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka
Podle zpravodaje Českého rozhlasu ve Varšavě polské potraviny rozhodně nejsou méně kvalitní, jde ale o otázku ceny.
„Za zmínku stojí, že největším odběratelem polských potravin je Německo a to si určitě kvalitu hlídá. I podle toho, co mi říkali čeští diplomaté, je problém spíš v tom, že čeští dovozci nakupují to nejlevnější, co v Polsku, najdou. A pak se není co divit, že jsou tam někdy problémy s označením a kvalitou a podobně,“ říká varšavský zpravodaj Vít Pohanka a doplňuje:
„Skutečností ale je, že polské potraviny jsou minimálně stejně kvalitní jako kdekoliv jinde v Evropě.“
Podle zatím poslední statistiky z roku 2014 míří zhruba třetina polského exportu potravin do Německa, 11 procent pak do Velké Británie. Česká republika zaujímá třetí místo před Francií. V přepočtu na počet obyvatel nicméně Češi, Moravané a Slezané berou z Polska nejvíc potravin v rámci celé EU.