Ruští hackeři zaútočili na síť amerických demokratů. Chtěli informace o Trumpovi

Ruští hackeři se nabourali do počítačové sítě Demokratického národního výboru, nejvyššího orgánu americké demokratické strany. Zprávu o tom přinesl deník The Washington Post. Údajně měli získat přístup k souboru informací o opozičním kandidátovi Donaldu Trumpovi a celé interní komunikaci výboru. Kreml obvinění odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle informací sítě rozhlasových stanic NPR se k informacím demokratického výboru dostaly dvě různé ruské hackerské skupiny skrývající se za přezdívkami Cozy Bear a Fancy Bear.

Jedna skupina měla mít přístup do sítě demokratického výboru zhruba rok. Všichni ale měli být odstřiženi v rámci velkého čištění počítačové sítě tento víkend.

Útok měl být součástí série napadení amerických politických organizací. Cíly ruských špionů byly podle amerických vládních zdrojů také počítače prezidentských kandidátů Hillary Clintonové, několika akčních výborů a samotného Trumpa.

Podle demokratického výboru nebyla ukradena žádná osobní ani finanční data. Narušení proto považují spíše za špionáž. Získané informace měly ruské vládě sloužit k pochopení taktiky a myšlení potenciálního budoucího prezidenta.

Rusko popírá jakoukoli účast na hackerském útoku. Podle internetového poradce ruského prezidenta Putina mají obvinění pouze zakrýt fakt, že si USa špatně chrání své počítačové systémy.

Hackerské útoky na prezidentské kandidáty nejsou ojedinělé. Při poslední prezidentské kampani hackeři na několik hodin zablokovali stránku republikánského protikandidáta současného prezidenta Obamy Mitta Romneyho.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme