Policie odloží reorganizaci na začátek srpna. Chovanec reformu zatím nepodepíše

Reforma policie se odkládá. Místo na začátku července začne nejdříve v srpnu. Dohodla se na tom dnes večer Bezpečnostní rada státu. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD navíc reformu nepodepíše před dohodovacím jednáním koalice, které je naplánované na středu ráno. Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je ale restrukturalizace policie nepřipravená. Zástupci ČSSD nechtěli jednání komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Chovanec

Milan Chovanec | Foto: Filip Jandourek

„Pan ministr vnitra vyslyšel moji prosbu a odloží podpis až po jednání dohodovacího řízení," řekl novinářům po bezmála tříhodinovém jednání vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na Bezpečnostní radě státu také předložil připomínky k reformě policie.

Podle něj je například nezbytné, aby se reforma nedotkla živých kauz, na kterých policisté stále pracují. Těch je zhruba 400. Podle Zemana je také potřeba, aby ze spisů neunikaly informace.

„Věc, na kterou jsem zejména apeloval, je otázka citlivosti informací. To znamená, aby byla přijata taková opatření, aby nedocházelo k úniku informací. Dokonce jsem apeloval na to, aby byla přijata taková opatření, aby informace byly drženy mezi úzkým okruhem lidí, bude-li to potřeba,“ upřesnil Zeman.

Od policejního prezidenta Tomáše Tuhého dostal Zeman příslib, že připomínky budou zapracovány a nejvyšší státní zastupitelství se k nim bude moct ještě vyjádřit.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Foto: ČTK

Nejvyšší státní zástupce poukázal také na to, že dodneška nezná celý obsah reformy policie. „Nebylo mi předloženo nic konkrétního, žádné podrobnosti," uvedl Zeman. Ocenil ale, že se debatu podařilo dostat do věcné roviny.

Plán na restrukturalizace policie dlouhodobě kritizuje i hnutí ANO. Ministr financí a předseda hnutí Andrej Babiš ji po dnešním jednání označil za nepřipravené „plácnutí do vody".

„Tady jsou de facto na stole dvě konkurenční jednotky, jejichž fúze může podle mého názoru znamenat totální paralýzu vyšetřování korupce v naší zemi,“ podotkl Babiš.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dnes rovněž řekl, že mu chybí konkrétní materiál k připomínkování. Podle něj se účastníci rady od policie dozvěděli pouze to, jak věci budou fungovat v roce 2020, ale ne, co se bude dít do té doby.

Spory o reorganizaci policie

Bezpečnostní rada státu se dnes mimořádně sešla kvůli sporům o reorganizaci policie. Ministr Chovanec podporuje záměr policejního vedení, aby se Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu.

Pozvání na Bezpečnostní radu státu dostali kromě stálých členů policejní prezident Tomáš Tuhý s náměstkem, ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a její olomoucký kolega Ivo Ištvan.

Andrej Babiš původně podmínil svou účast tím, že premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pozve také Pelikána a šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu. Ten v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu. Důvodem byl právě nesouhlas s plánovanou reorganizací policie. Nakonec ale Babiš na jednání dorazil, i když Šlachta pozvánku nedostal.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná, Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme