Brno vylosovalo první byty pro chudé rodiny. Inspirovalo se v Nizozemsku

Brněnský magistrát dnes vylosoval padesát rodin ohrožených bezdomovectvím, které od města dostanou byty. Koncem července se do nich začne stěhovat prvních deset rodin, další se zabydlí do konce roku. Magistrát nájemníky vybíral z celkem 420 rodin s dětmi, převážně z ubytoven a vyloučených lokalit, kde platí vysoké nájemné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Jsem v podnájmu a mám dvě děti. Za jednopokojový, jeden byt přepažený na dva, platím 12 tisíc korun. Ve státních bytech se platí o hodně míň,“ říká Beata.

Město podle ní upřednostňuje hlavně lidi, kteří jsou ve výpovědi. „Musíme ještě čekat, uvidíme,“ dodává Beata, která v náručí chová jednu dceru a druhá u ní postává.

Mnozí lidé z ubytoven by se rádi přestěhovali do normálních bytů, kde jsou nájmy výrazně levnější. Jenže chudým z ghetta nikdo byt pronajmout nechce.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme informovat sousedy v bytech, kam rodiny nastěhujeme, abychom ty rodiny nestigmatizovali,“ vysvětluje Martin Freund z hnutí Žít Brno.

Projekt nazvaný Rychlé zabydlení pochází z Nizozemska, kde je součástí strategie sociálního začleňování a postupné likvidace chudinských ghett a bezdomovectví. Podle Freunda je v této zemi úspěšný asi z 90 procent.

Peníze z nájemného získá přímo město

Byty budou vymalované a vybavené kuchyňskou linkou a základním nábytkem. Nájem činí 40 korun za metr čtvereční. Každá rodina dostane i sociálního pracovníka.

„Pracovník by měl rodinu minimálně jednou týdně navštívit a pracovat s ní především na udržení bydlení a vztahů se sousedstvím. Sociální práce by měla vycházet především z potřeb rodiny,“ dodává Freund.

Přestěhování do normální lokality je nejdůležitější pro děti a jejich vzdělávání, říká Libor Tománek, zástupce ředitelky 28. základní školy v Brně, kam chodí jen děti z vyloučených lokalit.

„Adresa - ubytovna - je pro nás nejhorší adresou, kde může dítě bydlet. Rodina, která bydlí v ubytovně, řeší problémy, které, pokud má relativně slušné ubytování, řešit nemusí,“ vysvětluje Tománek.

Do losování v Brně bylo zařazeno 420 rodin a do konce roku získá postupně bydlení v nové lokalitě 50 z nich. Nájem lidé zaplatí především ze sociální podpory a peníze bude inkasovat přímo město.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme