Chaos, zmatek a téměř válečné podmínky, popisují zásah při střelbě v Orlandu lékaři

Třikrát ho zasáhla střela, když se pokoušel o útěk. Spadl na zem, přes něj se přehnali prchající lidé. Slyšel výstřely a prosby o život. Podobné zážitky má celá řada těch, kdo přežili sobotní útok v americkém Orlandu. Několik přeživších a také lékařů, kteří zraněné ošetřovali skoro ve válečných podmínkách, se poprvé podělilo o své prožitky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference s lékaři a pacientem Angelem Colonem, který přežil útok

Tisková konference s lékaři a pacientem Angelem Colonem, který přežil útok | Zdroj: Reuters

Prosklená budova centrální nemocnice v Orlandu je v posledních dnech terčem obrovského zájmu. Za lesklou fasádou, ve které se zrcadlí zelené stromy, trávník a fontána, se léčí lidé, kteří si o víkendu prošli bezpochyby nejtraumatičtějšími momenty svého života.

Angel Colon si jako další návštěvníci klubu užíval spokojenou sobotní noc s přáteli, do té doby, než na místo vtrhnul útočník. Do levé nohy ho zasáhly tři střely, Angel upadl a přes něj se valila masa prchajících lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téměř válečné podmínky, popisují zásah při střelbě v Orlandu lékaři. O traumatické vzpomínky se podělili i ti, kteří masakr přežili

"Slyšel jsem výstřely jeden za druhým, lidi volající o pomoc. Útočník odešel do vedlejší místnosti a střílel i tam. Na chvíli jsem si myslel, že se nebezpečí trochu zmenšilo, že se ho podaří zneškodnit. Ale pak slyším, jak se vrací a střílí do všech mrtvých na podlaze, aby se ujistil, že skutečně zemřeli.“

„Byl blíž a blíž, koutkem oka jsem ho zahlédnul, jak střílí do dívky vedle mne. V tu chvíli mi došlo, že jsem příští na řadě a rozloučil se se životem. Nevím, jak je to možné, snad díky božímu řízení, se trefil do mé ruky namísto hlavy, kam mířil, pak mě znovu zasáhnul do pánve. Nijak jsem nereagoval, byl jsem připravený zůstat na místě a předstírat, že jsem mrtvý," líčí Angel, kterého po nějaké době z klubu doslova vyvlekl jeden z policistů.

Jemu i lékařům z nemocnice bude - jak řekl na vůbec první tiskové konferenci - navždy vděčný za záchranu života.

Přeživší útoku Angel Colon s rodinou a přihlížejícími na tiskové konferenci v Orlandu | Foto: Reuters

I ta se děla podle traumatologů za extrémních podmínek. Podle lékařky Kathryn Bondaniové pacienti přibývali obrovským tempem. Nepřivážely je sanitky, ale obyčejná auta, často měli kritická zranění.

Se slovy, že nejde o nácvik poplachu ani o vtip, obvolával traumatolog Chadwick Smith všechny dostupné kolegy.

"Ambulance byla plná lidí - zraněných, sténajících, těch, kdo se báli o své milované, dalších, kdo šíleli strachem, kde jejich blízcí jsou. Všem jsme se snažili pomoct," shrnuje viditelně pohnutý lékař, podle něhož se události hluboce dotkly veškerého nemocničního personálu.

"Když jsem šel v pondělí z nemocnice, míjel jsem se s plačícími kolegy. Je těžké popsat v takové chvíli všechny pocity. Když ale podobně těžký úkol přijde, prostě děláte to, co je potřeba," dodává lékař Chadwick Smith.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme