Clintonová vyhrála v posledních demokratických primárkách, Sanders se stále nevzdává

Hillary Clintonová přesvědčivě vyhrála úterní primární volby demokratů ve federální metropoli Washingtonu. Symbolicky tím završila své vítězství nad protikandidátem Berniem Sandersem, protože primárky ve Washingtonu byly poslední ze série voleb, v nichž demokraté vybírali svého kandidáta na funkci prezidenta Spojených států. Bernie Sanders se ale zatím nevzdává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maraton amerických primárek je u konce. Hillary Clintonová zvítězila ve Washingotonu

Maraton amerických primárek je u konce. Hillary Clintonová zvítězila ve Washingotonu | Zdroj: Reuters

Hned po skončení washingtonských primárek se Clintonová se Sandersem setkala. Ze schůzky její účastníci zatím žádné konkrétní detaily nesdělili, ale označili ji za pozitivní. Shodli se ale opět na společném cíli, kterým je porážka Donalda Trumpa.

Primárky trvaly téměř pět měsíců a za tu dobu si bývalá ministryně zahraničí zajistila dostatečný počet delegátů pro získání demokratické nominace. Sanders ale dříve prohlásil, že jen tak neustoupí a počká až do červencového sjezdu, kde bude strana vybírat.

Senátor z Vermontu doufá, že pro svůj program takzvaného demokratického socialismu získá na sjezdu superdelegáty, kteří původně slíbili podpořit Clintonovou.

Na úterní tiskové konferenci Sanders uvedl, že bude žádat změny v nominačním procesu a výměnu vedení Demokratického národního výboru, nejvyššího orgánu strany. Do něj chce Sanders dosadit své radikálně levicové přívržence.

Republikánskou nominaci téměř jistě získá Donald Trump. Ten ve své kampani nepolevuje a nešetří ostrými výroky hlavně na adresu republikánů. Do většího střetu se dostal i s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Po útocích v Orlandu Trump znovu zopakoval, že jako potenciální prezident zakáže vstup muslimům do Spojených států. K tomu ještě přidal zákaz vstupu každému ze zemí, které mají v minulosti spojitost s teroristickými útoky na Spojené státy.

Současný prezident podle něj odmítá používat v souvislosti s terorismem spojení radikální islám.

Barack Obama se proti jeho slovům ostře vymezil. Řekl, že jiným pojmenováním se nepřítel nezmění. A to, co navrhuje Donald Trump, odporuje všemu, čím chtějí Spojené státy být. Varoval proto před Trumpovou nebezpečnou rétorikou.

V americké historii není zvykem, že prezident kritizuje kandidáty protistrany. Američtí novináři to proto komentují tak, že Trump teď bude muset pokořit dva soupeře - Hillary Clintonovou a Baracka Obamu.

Americký prezident po jednání Národní bezpečnostní rady prohlásil, že věří, že se sice pomalu, ale úspěšně daří Američanům takzvaný Islámský stát oslabovat. Podle něj se také podařilo extrémisty odříznout od většiny jejich financí.

K orlandskému útoku uvedl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by při něm nějak terorista spolupracoval s islamisty, i když jim přísahal věrnost. Na místo neštěstí se Obama vydá zítra.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme