Lékař Barták dostal za plánování vražd a vydírání 15 let vězení

Za plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí Krajský soud v Liberci dnes potrestal lékaře Jaroslava Bartáka 15 lety vězení. Celkem by tak měl ve vězení strávit 27 let, už dříve totiž dostal 12 let za znásilnění asistentek. Z tohoto trestu si již odpykal skoro pět let. Rozsudek není pravomocný, Barták se na místě odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý lékař Jaroslav Barták u Krajského soudu v Liberci

Bývalý lékař Jaroslav Barták u Krajského soudu v Liberci | Foto: Eva Malá | Zdroj: Český rozhlas

Lhůtu na rozmyšlenou si ponechal státní zástupce, který navrhoval trest pod zákonnou sazbou, mezi deseti až 15 lety. Bartákovi hrozilo od 15 do 20 let, případně výjimečný trest.

Podle obžaloby Barták na podzim roku 2013 ve vazební věznici v Liberci plánoval vraždy a vydírání. Násilnou smrtí měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Podle spisu se jim Barták chtěl pomstít za předchozí odsouzení.

Údajným vydíráním chtěl získat přes 80 milionů korun, které hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a k vycestování do zahraničí. Vše měl zajistit jiný vězeň, který ale místo spolupráce s Bartákem jeho úmysly oznámil.

Jaroslav Barták požadoval zproštění obžaloby, tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil. Podle něj šlo o běžné vězeňské debaty, které nemyslel vážně. Za obviněním vidí komplot jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. Řekl také, že byl navíc pod vlivem alkoholu a prášků.

Liberecký soud už Bartáka jednou odsoudil. Vrchní soud ale případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme