Zloději a podvodníci připravili loni seniory o 26 milionů, přibývá i týraných

Zloději a podvodníci připravili loni seniory o skoro 26 milionů korun. Vyplývá to z údajů ministerstva vnitra a organizace Život 90. Podle nich výzkumy ukázaly, že čin ohlásí asi jen kolem 15 procent obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senioři (ilustrační foto)

Senioři (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Policie loni řešila 754 případů okradení nebo podvedení starších lidí. Nejpoužívanějším trikem pachatelů bývá nabídka služeb, třeba levnějšího plynu nebo elektřiny. Následuje pak legenda o vnukovi, který je v nouzi a potřebuje nutně peníze.

Podle Aleny Horákové z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra jsou senioři nadále i hlavním terčem organizátorů předváděcích akcí.

„Šmejdi jsou daleko sofistikovanější, konkurence je tady dneska obrovská, a tím také rostou různé způsoby, ať už je to zamykání seniorů, nemožnost dojít si na toaletu nebo to, že si vezmou jejich osobní doklady, a tím je donutí dát své osobní údaje, se kterými se pak dál obchoduje,“ popisuje Horáková.

Seniory nejčastěji týrá někdo z rodiny

Organizace Život 90 upozorňuje také na to, že v Česku přibývá týraných seniorů. Na bezplatnou linku Senior telefon s číslem 800 157 157 loni kvůli týrání zavolalo 475 důchodců, což je o 25 víc než v roce 2013. Nejčastější jsou případy, kdy seniora psychicky nebo fyzicky utlačuje někdo z rodiny.

„Mezigenerační násilí je nejčastější, jsou to děti a vnuci. Mohu říct případ, kdy paní, která měla Parkinsona, strašně týral její synovec. V dobrotě mu přepsala byt a on to dělal tak dlouho, dokud se mu nepodařilo starou paní dostat někam do rezidenčního zařízení, přestože tam nikdy nechtěla,“ zmínil ředitel organizace Život 90 Jan Lorman.

Velký problém podle něj představuje násilí v domovech pro seniory. Jedním z důvodů omezování a zanedbávání klientů je nedostatek personálu a jeho špatné odměňování, uvedl Lorman. Některá zařízení nejsou registrovaná, obyvatelé v nich žijí v nevyhovujících podmínkách.

ČRo, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme