Richard Seemann: Merkelová jednala v Říši Středu

15. červen 2016

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová ukončila v úterý svou třídenní misi v Říši Středu za doprovodu šesti ministrů a hospodářské delegace.

Byla vyznamenána čestným doktorátem a poté pozvána nejvyšším představitelem Čínské lidové republiky prezidentem Si Ťin-pchingem k slavnostní večeři na znamení zájmu o dobré vztahy Pekingu k Berlínu. To vše na pozadí uzavřených hospodářských smluv během návštěvy ve výši téměř tří miliard eur.

Jde od vzájemnou výstavbu v Afghánistánu až po spolupráci mezi Siemensem a čínskými státními drahami, které vybudují železniční spojení mezi oběma zeměmi, jakož i společné investice při rozvoji Afriky. Největší čínský koncern na výstavbu vodních elektráren převezme německý energetický park „Meerwind“ v ceně jedné a půl miliardy eur.

Oba vrcholoví politici uvítali spolupráci obřích firem, které podle Merkelové jsou v dějinách nebývalé a mají velkou budoucnost. Čínský premiér Li Kche-čchiang hovořil o nové dynamice mezi oběma zeměmi. Na prvý pohled by se mohlo zdát, že vše se tak děje při vzájemné spokojenosti, a porozumění , ale političtí experti poukazují, že tomu tak zcela není.

Začíná to již v oblasti ekonomiky, kde si němečtí podnikatelé stěžují, že jejich čínský partner masivně používá z evropského hlediska nezákonné podmínky v hospodářské soutěži. Počátkem týdne to konstatovala Evropská obchodní komora v Pekingu.

Spory v Jihočínském moři

Oba vrcholoví politici uvítali spolupráci obřích firem, které podle Merkelové jsou v dějinách nebývalé a mají velkou budoucnost

K tomu přistupuje i chybějící právní jistota, nyní zejména v oblasti internetu, nezákonné přivlastňování duševního majetku a administrativní problémy.

Komunistická strana sice slibuje ekonomické reformy, ale ty zatím jsou jen na papíře a v praxi se jen sporadicky vyskytují. Podle prezidenta komory Jörga Wuttkeho jde o tragický vývoj této diskuse. Čínská vláda přitom usiluje, aby její ekonomika byla uznána jako tržní, a tím se plně otevřela cesta pro spolupráci s Evropskou unii.

Aby se tak stalo, musela by pro to v evropském parlamentě hlasovat kvalifikované většina. Záleží však na Pekingu, aby své plány a sliby přenesl ze stranických usnesení do reality.

Zde v pondělí sehrála důležitou roli čtvrtá společná vládní konzultace, která je zatím zcela ojedinělá a koná se pouze na čínsko-německé úrovni. Konzultace hrají klíčovou roli pro formování nejen vzájemné spolupráce, ale i otevřeného jednání nejen o ekonomických, ale i lidskoprávních jakož i mezinárodních otázkách.

Jako jejich pozitivní výsledek bylo zaznamenáno, že Peking poprvé souhlasí s tím, aby Německo bylo zapojeno do sporů v Jihočínském moři. Přitom slíbil, že chce všechny územní problémy vyřešit mírovou cestou.

Spustit audio