Policie vyšetřuje manželku orlandského útočníka. Hrozí jí obvinění ze spoluviny

Manželka útočníka z amerického Orlanda by už dnes mohla čelit obvinění ze spoluviny. Noor Salmanová podle vyšetřovatelů věděla o chystané akci svého muže, který v neděli v gay baru zavraždil 49 lidí a dalších pět desítek zranil. FBI mezitím čelí kritice ze strany veřejnosti. Střelce Meteena už totiž dříve vyšetřovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf policie v Orlandu John Mina a agent FBI Ron Hopper vystoupili na tiskové konferenci

Šéf policie v Orlandu John Mina a agent FBI Ron Hopper vystoupili na tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

Svolaná federální velká porota nyní studuje informace, které Salmanová podala policii. Porota také zvažuje, jestli ji obviní ze spoluviny, což by se mohlo stát už dnes.

Na veřejnost proniklo, že se Salmanová snažila svého manžela od chystaného útoku odradit, což znamená, že o něm věděla. Přiznala také, že ho jednou ke klubu odvezla, když si ho chtěl obhlédnout. Byla s ním v dubnu i v orlandském Disney Resortu a v nákupním středisku Disney Springs, které Omar Meteen také zvažoval jako potenciální terče.

Za to, že včas neinformovala policii, jí může hrozit obvinění ze spoluviny na vraždě 49 lidí a pokus o vraždu dalších 53.

Mateen se přihlásil k hnutí Islámský stát. Podle FBI ale nepatřil k žádné zahraniční extremistické skupině. Devětadvacetiletý střelec se podle vyšetřovatelů radikalizoval sám přes internet.

Otec útočníka Seddique Mateen odmítá, že by jeho syn měl psychické problémy nebo skrýval homosexuální orientaci. Čin svého syna už dříve odsoudil. Tvrdí ale, že tak jako 49 zavražděných je i útočník obětí terorismu.

Dvojice plánovala svatbu, po střelbě v Orlandu bude mít společný pohřeb

Číst článek

Vyšetřovací úřad mezitím čelí nepříjemným otázkám. Debatuje se také o změnách jeho fungování. Omar Meteen měl být v hledáčku policie už dvakrát, v roce 2013 a 2014. Pokaždé ale případ skončil v šuplíku.

Podobná situace přitom nastala už před pár lety v Bostonu, kde agenti útočníky na maraton už před událostí vyšetřovali, ale nedospěli k závěru, že by představovali nebezpečí.

Podle FBI je část problému daná tím, že je agentura doslova zaplavená tipy. Část z nich se ale ukazuje jako neopodstatněná – většinou jde totiž o snahu někoho očernit či se pomstít. V takové záplavě je prý skutečně těžké jít po správné stopě.

VIDEO: Dívka natočila začátek střelby v Orlandu, útok sama nepřežila

Číst článek

Orlando zítra přijede podpořit prezident Barack Obama, který se velmi ostře ohradil vůči reakci republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Spor se nyní vyostřuje především na republikánském poli. K prezidentu Obamovi se přidali i nejvlivnější republikáni v čele s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem.

I oni odsoudili protimuslimské výroky Donalda Trumpa a obnovené výzvy k zákazu vstupu muslimů do země. Odmítli také náznaky toho, že by prezident Obama mohl nějak sympatizovat s teroristy.

Mnozí v Republikánské straně se znovu obávají toho, kam až je Trump ochotný zajít v metodě neřízené střely a jestli může republikány dál poškodit.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme