Aktivistka Krejčová se žalobou neuspěla. Podle soudu policie demonstraci nerozpustila

Pražský městský soud zamítl žalobu aktivistky Kateřiny Krejčové. Stěžovala si, že policisté loni v létě rozpustili řádně svolanou demonstraci na podporu multikulturalismu. Při protestech na Václavském náměstí zvedali ze země lidi, kteří nechtěli nechat projít dav odpůrců imigrace. Z pravomocného verdiktu vyplývá, že se nejednalo o rozpuštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Na místě byl tehdy i magistrátní úředník, který pravomoc rozpustit protest za určitých okolností má, ale nevyužil ji.

Policie podle soudu pouze zasáhla proti několika jednotlivým demonstrantům, kteří neuposlechli výzvy a bránili lidem protestujícím proti migraci. Ti chtěli projít místem, kde se sešli právě aktivisté včetně Kateřiny Krejčové.

Obě shromáždění byla řádně nahlášená. Právní zástupce aktivistky Pavel Uhl nepovažuje verdikt za správný. „Soud podle mého názoru měl jakýkoli faktický zásah do toho práva posuzovat jako rozpuštění,“ řekl.

Několik stovek lidí protestovalo proti imigraci v centru Prahy loni v červenci. Někteří z nich nesli makety šibenic. Skupina aktivistů chtěla s touto demonstrací vyjádřit nesouhlas. Posadili se proto na zem a odmítli na výzvu policie odejít.

Policisté se je pokusili k odchodu donutit. Krejčová následně napadla jednoho z nich, který si klekl na jejího přítele a vyrazil mu zub. Policista si po jejím napadení stěžoval na bolest ramene a byl i v pracovní neschopnosti.

Aktivistka kvůli tomu musela k soudu. Obžaloba ji vinila z napadení úřední osoby. Pražský městský soud ji ale osvobodil.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme