O zpřesnění či doplnění koaliční smlouvy jsme připraveni jednat, říká Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD nechce zahazovat dosavadní koalici. Neshodu mezi sociálními demokraty a hnutím ANO vystupňoval podpis ministra vnitra Milana Chovance za ČSSD pod spornou reorganizací části policie. Reakci premiéra, který je na cestě do Číny, zjišťoval při mezipřistání v Novosibirsku reportér Českého rozhlasu Jaromír Marek. Ptal se ho na to, co říká na návrh Andreje Babiše, který požaduje novou koaliční dohodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) odpověděl na otázky Českého rozhlasu | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Já myslím, že je jasné, že sociální demokracie dlouhodobě upřednostňuje pokračování koaliční spolupráce v tomto formátu. Já myslím, že se osvědčila, že koaliční vláda sociální demokracie, ANO a lidovců přinesla České republice dva a půl roku stability, prosperity, slušnou mezinárodní pozici, a byla by chyba tohle všechno zahodit kvůli sporu o organizaci části policie.

Proto pokládám za racionální krok ze strany ANO, že se nakonec rozhodli nevypovědět koaliční smlouvu, že neodstupují z vlády a že jsou připraveni jednat o pokračování koaliční spolupráce . Ve středu ráno bych rád na Úřad vlády svolal schůzku předsedů všech tří koaličních stran, tak abychom se dohodli o tom, jak dále ve vládě budeme pokračovat. Sociální demokracie nepožaduje revizi koaliční smlouvy, my si myslíme, že nejlepší by bylo ji naplnit tak, jak jsme se na ní dohodli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Bohuslav Sobotka chce s koaličními partnery jednat o další spolupráci, říká v rozhovoru pro Český rozhlas

Nicméně jsme samozřejmě připraveni jednat o jejím zpřesnění, jsme připraveni jednat o jejím doplnění. Já bych pokládal také za rozumné, kdybychom se dohodli třeba na pěti deseti klíčových bodech, které koalice jasně deklaruje, zaváže se vůči občanům, že je v každém případě do konce volebního období ještě společně prosadíme.

Co říkáte na návrh pana Babiše, že by měla být nová koaliční dohoda?

My jsme připraveni jednat, ale sociální demokracie není tou koaliční stranou, která by požadovala revizi nebo změny v koaliční smlouvě. Každá ze stran si tam tehdy, před dvěma a půl lety, prosadila velkou část svého programu, řadu věcí máme teď rozjetých, leží v Poslanecké sněmovně, ale znovu říkám, jsme otevření tomu, pokud koaliční partneři budou chtít některé věci doplnit nebo zpřesnit pravidla, postupy – máme za sebou dva a půl roku, to je možná dobrá chvíle na to, abychom vyhodnotili, co v koaliční spolupráci funguje, co drhne. A eventuálně abychom koaliční smlouvu upravili.

Podpisem reorganizace policie podle Babiše skončil boj proti korupci. ANO chce restart koalice

Číst článek

Takže tomu jednání se nebráním a budeme o tom myslím klidně, už v racionálnější atmosféře mluvit ve středu ráno. Jinak ve středu dopoledne se uskuteční pravidelné jednání vlády a doufám, že pokročíme i pokud jde o přípravu státního rozpočtu na příští rok.

Ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že reorganizaci policie podepsal s vaším souhlasem. Je to tak?

Pan ministr Chovanec má moji důvěru, a pokud jde o jeho rozhodnutí, já jsem vždy respektoval, po celou dobu té vyhrocené diskuse, autonomii policie, nestrannost policie. Pokud vedení policie připravilo návrh na reformu, reorganizaci části policie a slibuje si od toho efektivnější boj proti kriminalitě, pak nemám důvod tomu nevěřit a nemám také důvod nevěřit postoji ministra, který je za oblast pořádku, bezpečnosti a policie odpovědný.

Nicméně explicitní souhlas jste dal?

Tohle není kompetence premiéra, tohle je kompetence ministra vnitra a já jsem s tím postupem pana ministra Chovance srozuměn. Nicméně celou dobu v té diskusi, a bude tomu tak i nadále, chci hájit princip nestrannosti, nezávislosti nejenom policie, ale i státního zastupitelství a myslím si, že tady bychom se měli spolehnout na odbornost, erudici lidí, kteří stojí v čele Policie České republiky. Byl to jejich návrh, který připravili, a oni samozřejmě za něj také nesou odbornou odpovědnost.

Jaromír Marek, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme