Superúřad pohltí jen protimafiánský a protikorupční útvar. Proč chybí protidrogová centrála?

Je to jeden z otazníků, který podrývá důvěru v již tak kritizovanou reorganizaci policie. Zatímco pod chystaný kriminální superúřad mají od srpna spadnout protikorupční (ÚOKFK) a protimafiánský útvar (ÚOOZ), Národní protidrogová centrála (NPC) zůstává stranou. Podle kritiků je to nelogické a jen to nahrává verzi o účelovosti kroku. Vedení policie tvrdí, že protidrogová jednotka se pod národní kriminální centrálu připojí později.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) a jeho náměstci Zdeněk Laube a Petr Petřík na tiskové konferenci

Policejní prezident Tomáš Tuhý (vlevo) a jeho náměstci Zdeněk Laube a Petr Petřík na tiskové konferenci | Zdroj: ČTK

"O té koncepci nic nevím, protože se mě nedotýká," říká šéf NPC Jakub Frydrych. Chystané změny s ním prý nikdo z vedení prezidia neprobíral a tak ani netuší, zda jeho útvar spadne pod připravovanou centrálu až později, nebo vůbec.

"To je strašné věštění. Podle mě to ale bude mít svůj vývoj. Podle toho, ke které koncepci se to přikloní," odhaduje šéf protidrogového s tím, že modelů je ve světě celá řada. Sám by se případnému sloučení nebránil, záleží ale na tom, jaké argumenty jeho nadřízení položí na stůl.

Frydrych: Chci argumenty
"Když budou kloudné a vysvětlí, v čem to má přinést nějakou synergii, problém v tom nevidím. Pokud ale nalezeny nebudou, zase se budu ptát, proč bychom toho měli být součástí," plánuje Frydrych.

Jakub Frydrych | Foto: Jan Bartoněk

Šereda: Jedna z nelogičností
Podle kritiků chystané změny však protidrogová centrála jako celostátní útvar měla být součástí chystaného slučování rovnou. "Je zvláštní, že se první krok reorganizace týká pouze dvou útvarů ze tří. Ještě by se dalo pochopit, že tam nejsou začleněny servisní útvary, byť ani to nemá logiku. Ale nelogických věcí je tam celá řada, tohle je jedna z nich," míní olomoucký státní zástupce Petr Šereda.

Právě Vrchní státní zastupitelství v Olomouci patří mezi nejhlasitější odpůrce vzniku superúřadu - Národní centrály proti organizovanému zločinu, Šereda společně s náměstkem olomouckého vrchního státního zástupce Pavlem Komárem v pondělí kvůli němu několik hodin vyslýchali policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka a architekta reorganizace Zdeňka Laubeho. Žalobci totiž minulý týden uvedli, že ve dvou trestních věcech narazili na informaci, že sloučení protimafiánské a protikorupční policie má být ve skutečnosti nástrojem na odstranění šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty.

Petr Šereda | Foto: ČTK

Laube: Připojí se později
Náměstek Laube jakékoliv pochybnosti kvůli vynechání protidrogové centrály odmítá. Pod centrálu podle něj spadne později, jak řekl zpravodajskému webu Českého rozhlasu. Důvod? Podle Laubeho nyní NPC aktuálně nepředstavuje problém.

Okolnosti vynechání protidrogového útvaru odmítl rozebrat prezident Unie státních zástupců Zdeněk Matula. Dosud prý neviděl žádné plány změn v policii. "Skutečnost, že dosud nevíme, jak má reorganizace vypadat, považujeme za velmi zneklidňující," podotkl Matula.

Bublan: Nebudí to důvěru
Jeden z hlavních argumentů policejních šéfů pro sloučení zní: činnost ÚOOZ a protikorupčního útvaru se do značné míry kryje. Jak ale upozorňuje senátor za ČSSD a exministr vnitra František Bublan, stejné platí i v případě ÚOOZ a protidrogové centrály. Rozhodnutí nezahrnout NPC do první vlny slučování podle něj nebudí příliš důvěru. "Podezření tento krok posiluje. Kdyby tam dali alespoň protidrogovku, myšlenky u účelovosti nemusely být tak silné," míní Bublan.

Jako nelogické vidí sloučení pouze protikorupční a protimafiánské jednotky i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. "Postup slučování takovýchto dvou entit mi nepřijde smysluplný. Už jen z toho důvodu, že na trestním řízení spolupracují další útvary typu Národní protidrogové centrály, které ovšem neměly být do celého systému zahrnuty," řekl časopisu Respekt, když si stěžoval, že o zásadní reorganizaci nemá žádné informace.

Pavel Zeman | Foto: Filip Jandourek

Vznik centrálního kriminálního úřadu k 1.červenci vyvolal bouřlivé reakce mezi žalobci, politiky i policisty. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta kvůli nové koncepci rezignoval na svoji funkci. Odpůrci se mimo jiné obávají úniků citlivých informací ze spisů, odchodu špičkových policistů a následné paralyzování vyšetřování složitých kauz. Poukazují také, že klíčovou změnu vedení policie připravilo v tichosti a narychlo.

Po změnách by měly zůstat tři výkonné útvary: Národní protidrogová centrála, Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu a Národní centrála proti organizovanému zločinu. Změny se nedotknou servisních útvarů: odposlechového Útvaru zvláštních činností, Útvaru speciálních činností chránícího svědky, Kriminalistického ústavu a Útvaru rychlého nasazení.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme