Kvůli výtržnostem v Lille zatkla policie desítky anglických fotbalových fanoušků

Nejméně 36 fotbalových fanoušků zatkla francouzská policie po násilnostech v severofrancouzském Lille. 16 lidí muselo být s lehkými zraněními ošetřeno v nemocnicích. Potyčky ve městě mají na svědomí převážně fotbaloví chuligáni z Anglie. Pořádková policie je rozháněla i s pomocí slzného plynu. Nad ránem už byl ve městě klid.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalové chuligány v Lille rozháněla pořádková policie i pomocí slzného plynu

Fotbalové chuligány v Lille rozháněla pořádková policie i pomocí slzného plynu | Zdroj: Reuters

Několik stovek anglických fanoušků čekalo větší část včerejšího dne na nádraží v Lille na ruské příznivce. Popíjeli alkohol, zpívali fotbalové chorály a provolávali protiruská hesla.

Situace se zhoršila po dohrání zápasu mezi Ruskem a Slovenskem, který skončil vítězstvím pro Slováky. Ze stadionu začali odcházet příznivci obou zúčastněných zemí, na některých místech se fanoušci promísili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli výtržnostem v Lille zatkla policie desítky fotbalových fanoušků

Ve městě hlídkovaly asi čtyři tisíce policistů a snažily se – většinou úspěšně – od sebe davy oddělit. Angličtí výtržníci ale po policistech házeli lahve a odpálili několik světlic.

K obávané konfrontaci mezi ruskými a anglickými fanoušky nakonec nedošlo. Rusové po utkání se Slovenskem vyklidili pole a Angličané strávili zbytek večera popíjením, zpěvem a tancem v mnoha barech v centru Lille.

Kolem půlnoci, kdy musely podle nového nařízení všechny bary zavřít, se městem trousily skupinky fanoušků a demolovaly zaparkovaná auta či dopravní značky. Zasáhla proti nim policie.

K potyčkám docházelo zejména v centru Lille a v okolí nádraží. Angličané také napadli francouzské fanoušky, kteří opouštěli fanzónu, kde sledovali večerní zápas svého týmu s Albánií.

Kromě nasazení velkého počtu policistů se úřady snažily střetům zabránit i tím, že ve městě omezily prodej alkoholu. Zákaz ale platil jen v okolí stadionu a centra a v řadě obchodů se alkohol sehnat dal.

Incidenty se odehrály v Lille, kde přitom anglická reprezentace nehrála a ani tam hrát nemá – zápas Anglie proti Walesu se koná dnes v nedalekém Lens.

Úřady i fotbalová asociace ovšem anglickým fanouškům, kteří nemají lístky, doporučovaly, aby do Lens vůbec nejezdili, protože ve městě nejsou dostatečné kapacity. Mnozí proto zůstali právě v Lille.

Kvůli střetům už padly i tresty

Ani zdaleka přitom nešlo o první potyčky fotbalových fanoušků na letošním evropském šampionátu. Problémy začaly hned po zápasu mezi Anglií a Ruskem v jihofrancouzské Marseille.

Ruští chuligáni ještě na stadionu a pak i v jeho okolí napadli anglické příznivce a vše nasvědčuje tomu, že šlo o organizovanou akci. Na jiných místech Marseille později docházelo k dalším střetům – mezi Rusy a Angličany a v menší míře i mezi anglickými chuligány a místními fanoušky.

Násilnosti nakonec řešila i evropská fotbalová federace UEFA. Rusko bylo podmínečně vyloučeno z turnaje a varování dostala také Anglie s tím, že pokud se budou násilnosti opakovat, ruský národní tým mistrovství nedohraje a trest bude hrozit i Anglii.

Reakce fotbalových funkcionářů na včerejší násilnosti zatím není známa. Předchozí rozhodnutí už každopádně vyvolalo diplomatické následky. Moskva si kvůli němu nechala povolat francouzského velvyslance a pohrozila zhoršením vzájemných vztahů.

Jan Šmíd, ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme