Do kampaně za setrvání Británie v EU se zapojil i známý komik Eddie Izzard

Jednatřicet britských měst v 31 dnech teď objíždí známý britský komik Eddie Izzard. Nepřehlédnutelný transsexuální bavič přesvědčuje publikum, aby v referendu 23. června hlasovalo pro setrvání Británie v Evropské unii. Populární umělec se rád angažuje a vadí mu údajná apatie lidí ohledně věcí veřejných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komik Eddie Izzard v auditoriu University of Essex v Colchesteru

Komik Eddie Izzard v auditoriu University of Essex v Colchesteru | Foto: Jiří Hošek

Auditorium University of Essex ve východoanglickém Colchesteru je nabité odhadem čtyřmi stovkami lidí, převážně studentů a pedagogů. Někdo přišel za informacemi o referendu, jiný prostě za garantovanou porcí zábavy.

„Myslím, že Eddie bude dneska mnohem osobnější než spíkři, na které jsme zvyklí. Čekám, že to bude taková lidská argumentace ohledně referenda, spíš než omílání ekonomických dopadů hlasování. A to mně osobně v kampani zatím chybí," říká student informatiky Nathaniel, který se na vystoupení Eddieho Izzarda rád dívá v televizi.

Oproti sledování stále stejných tváří na televizní obrazovce bylo vystoupení populárního komika skutečně osvěžující. On taky Nigel Farage nebo David Cameron nemluví o míru na kontinentu v lodičkách, s make-upem a růžovým baretem na hlavě.

„Je příjemné slyšet normální proevropskou argumentaci, ale s takovým pozitivním nádechem. Ostatně Eddie sám zdůrazňuje, že jeho hlavním argumentem je naděje. Je to velký kontrast, protože obě oficiální kampaně jsou jinak strašně negativistické," uvádí student jazyků Jack.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do kampaně za setrvání Británie v EU se zapojil i známý komik Eddie Izzard. Na jeho mítinku v Colchesteru natáčel zpravodaj Jiří Hošek

A skutečně. Extravagantní komik se soustředí nejen na to, čeho dosáhla Evropské unie v poválečné Evropě, ale čeho ještě dál dosáhnout může. Strašení dopady takzvaného brexitu je pomálu.

„Musíme do světa pumpovat naději. Zoufalství je hybnou silou terorismu. Co pohání kupředu civilizaci, je právě naděje. Podívejte se na nás v Evropě! 2500 let vedeme války. Od Alexandra Velikého po druhou světovou.“

„Krveprolití se střídalo i s hezkými věcmi, ale pak jsme se vždycky znovu začali zabíjet. Když coby Británie z Unie odejdeme, vydáme se proti proudu historie," uvedl pro Český rozhlas slavný bavič.

Levný roaming, nízkonákladové aerolinky...

Coby pozitiva jednotné Evropy trochu nečekaně zmínil hlavně levný roaming, nízkonákladové letecké společnosti a evropskou kartu zdravotního pojištění.

V publiku nechybí ani zastánce brexitu Jake, který si dokonce přinesl i transparent kampaně Vote Leave. Eddie zodpoví jeho otázku, ale poté ho coby zkušený moderátor malinko nefér způsobem takříkajíc vyřadí ze hry.

„Alespoň jsem v diskusi řekl, co jsem chtěl. Eddie zase omílal ty svoje věci, že je světoobčan a podobně. Přišla mi ta jeho argumentace nekonkrétní a povrchní. Taky se vyloženě vyhnul některým otázkám. Tohle je seriózní debata před důležitým referendem. On předvedl takovou falešnou, komediální vizi," zhodnotil vystoupení Jake.

Eddie Izzard je známý svou silnou vůlí. Letos na jaře zaběhl pro charitu během 27 dnů 27 maratonů, byť svůj pokus musel v Jihoafrické republice kvůli kolapsu přerušit. Maraton mítinků před unijním referendem po celé Británii mu tak připadá jako zanedbatelné sousto.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme