Andor Šándor: Policista se nemůže rozhodovat, jestli se mu chce nebo nechce pomáhat a chránit

16. červen 2016

Nemůže ani bojovat s dalšími policisty. Je totiž státní zaměstnanec, který je tady pro nás. Komentuje bezpečnostní analytik současnou koaliční krizi kolem reorganizace policie. Ministr vnitra Milan Chovanec včera překvapil: podepsal vznik nové protikorupční centrály.

„Politici z celé reorganizace udělali neuvěřitelné politikum, které obtížně chápu,“ říká Andor Šándor. Kromě vlády situace destabilizovala i policejní sbor. „Lidé, kteří bojují se zločinem, by neměli být mediální hvězdy. To je opravdu nešťastné. Mělo by tady být jasně řečeno, kdo mluví a kdo pracuje.“

Na druhou stranu udělat pořádek v policii je jednoznačně v kompetenci jejího prezidenta. A pokud tam problémy byly, musí se řešit. „Plukovník Šlachta ale udělal chybu, když do toho hodil vidle tak příliš brzo. Měl počkat, co mu nabídnou,“ myslí si bezpečnostní analytik.

Sloučit by se mělo i protidrogové

Policista ale hlavně slouží státu a jde tam, kde ho lidé potřebují. „On se nemůže rozhodovat, jestli chce nebo nechce pomáhat a chránit. Ve státní službě si svou pozici nevybíráte tak, jako když si kupujete boty!“ Mezi policisty má být soudržnost a etika.

„Musí táhnout za jeden provaz, což ale nezajistí jen nějaká změna vnitřní organizace. Pokud spolu bojují, je to jen na škodu celé země.“ Nevidí proto důvod, proč se zatím nehovoří i o sloučení policistů v protidrogovém útvaru do jedné centrály.

Policejní prezident = policajt-senior

„Velký zločin je dnes totiž vzájemně propojený. Logicky by měly být propojeny i útvary, které s ním bojují. Tady totiž nejde o kapsáře z metra.“ Šándor sám ještě novou koncepci neviděl. Doufá ale, že změní i kariérní řad tak, jak ho zná z armády. Sloužit na jedné pozici 10 let je tam nemožné.

Na křesle policejního prezidenta by prý měl sedět policista-senior, který po skončení funkce odchází do penze. „Je tak totiž podstatně méně (kýmkoli) vydíratelný. Když jste totiž na takové vysoké pozici ve 40, tak na vás třeba i politici mohou vyvíjet tlak s myšlenkou na vaši další budoucnost,“ dodává.

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , zis , Andor Šándor
Spustit audio