Útok v gay klubu vyvolal debatu o islámu. Společnost se musí semknout, říkají lidé v Orlandu

Vyšetřovatelé v americkém Orlandu se dál snaží objasnit motivaci útočníka, který v gay klubu Pulse zastřelil 49 lidí. Podle FBI nic nenasvědčuje jeho možnému napojení na džihádistické skupiny ze zahraničí. Střelec byl ale muslim a před útokem se přihlásil k organizaci Islámský stát. To podnítilo novou a často vyhrocenou debatu o radikálním islámu i samotném náboženství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietním shromážděním pod širým nebem si Orlando připomnělo oběti útoku, při kterém o víkendu zahynulo 49 lidí

Pietním shromážděním pod širým nebem si Orlando připomnělo oběti útoku, při kterém o víkendu zahynulo 49 lidí | Zdroj: Reuters

V bistru se středomořskými a arabskými specialitami v centru Orlanda mají kolem oběda napilno. Jedna objednávka střídá druhou, přestože část štamgastů přichází v postní měsíc ramadán až po setmění.

O co rozmanitější pokrmy muslimský personál připravuje, o to jednotnější má názor na víkendové události. Zaměstnanci Mahdí a Manal říkají, že útokem na gay klub jsou tady v bistru všichni muslimové znechucení, pobouření a rozhořčení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojenými státy hýbe debata o islámu. Společnost se musí semknout, shodují lidé v Orlandu. Na místě natáčela zpravodajka Lenka Kabrhelová

„Znala jsem několik lidí, kteří zemřeli, chodili jsme na stejnou střední školu. Dohání mě to k šílenství. Vraždění nemá s islámem nic společného, bůh nám neříká, abychom zabíjeli jiné lidi," podotýká 21letá Manal Meslaniová, která si přeje, aby americká společnost dokázala čelit podobným tragédiím jednotně.

Ve světle víkendových událostí přibývá vyhrocené rétoriky, přestože policie nenašla důkazy, že by 29letý útočník Omar Mateen byl skutečně ve spojení s radikálním hnutím Islámský stát, ke kterému se přihlásil.

Výroky republikánského kandidáta Donalda Trumpa namířené proti muslimům rozpoutaly vlnu kritiky ze strany prezidenta Baracka Obamy i samotných republikánů. Mnozí muslimové v Orlandu se obávají, že podnítí nenávistné nálady u části veřejnosti.

Nenávist a násilí nemají ve víře co dělat, říká imám

Jedna z místních mešit už kvůli výhrůžkám uzavřela dveře, které jsou jinak otevřené všem lidem nehledě na vyznání, potvrzuje jeden ze zaměstnanců. Kvůli vyhrocené atmosféře raději nechce zveřejnit jméno.

Imám Muhammad Musrí z Islámské společnosti střední Floridy, která sídlí v Orlandu, byl mezi prvními, kdo útok odsoudil coby obludný čin. Vyzval také americké muslimy ke spolupráci s policií i darování krve obětem střelby.

Americké Orlando se vzpamatovává z víkendového útoku na gay klub. Stovky lidí si připomínají památku obětí | Foto: Lenka Kabrhelová

„Nenávist a násilí nemají ve víře co dělat. S náboženstvím, které hlásá mír a lásku, nemají nic společného," dodává duchovní, který na pietním shromáždění za oběti útoku vyzval muslimy k podpoře gay a lesbické komunity.

„Donald Trump se snaží vydělat na hněvu a frustraci, které v tuto chvíli my všichni Američané cítíme. Ve chvílích, jako je tahle, by političtí a duchovní lídři neměli šířit strach a rozpory, ale jednotu a lásku," je přesvědčený imám Musrí.

Připouští také, že málokdo ví, co si počít s nárůstem radikálního extremismu. Patří ale k těm, kdo si myslí, že muslimská komunita musí odpověď hledat.

„Muslimové se ve světě potýkají s mnoha problémy. V řadě zemí lidé čelí skutečným válkám, a možná proto nemají pocit, že tohle je nejdůležitější věc. Pro nás, muslimy v Americe i muslimy v Evropě, je to ale problém, kterému se musíme nekompromisně postavit. Naše mladá generace je doslova vyrváná zpod našich křídel prostřednictvím internetové propagandy. A my nevíme, jak monstru čelit. Internet otevřel teroristům přístup do srdcí a myslí našich dětí, a obrací je proti jejich vlastním komunitám a rodinám," varuje Musrí.

FBI sbírá důkazy na místě útoku v gay klubu Pulse v Orlandu na Floridě | Foto: Reuters

V Orlandu má řada obyvatel traumatizovaných víkendovým útokem za to, že alfou a omegou řešení problému je jednota, a ne vyvolávání dalších rozporů a štvaní jednotlivých komunit proti sobě.

Střelba do lidí v USA | Foto: ČTK

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme