Státní zástupce navrhl Janě Nečasové 3,5 roku vězení za údajné zneužití Vojenského zpravodajství

Státní zástupce navrhl bývalé šéfce kabinetu premiéra Janě Nečasové (dříve Nagyové) 3,5 roku vězení za údajné zneužití Vojenského zpravodajství. Žalobce Rostislav Bajger tak žádá pro Nečasovou stejný trest jako loni. Obvodní soud totiž kauzu projednává podruhé. Sama obžalovaná vinu odmítá. Dnes obě strany přednesly závěrečné řeči, rozsudek padne zítra dopoledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1 | Zdroj: ČTK

Státní zástupci ještě navrhovali doplňující výslech bývalé asistentky expremiéra Petra Nečase z ODS, soud to ale zamítl.

Poté začaly za zavřenými dveřmi závěrečné řeči. Soudkyně Helena Králová vyloučila veřejnost a novináře kvůli utajovaným skutečnostem.

Obhájci pak chtěli, aby soudkyně dovyslechla operativce Vojenského zpravodajství, kteří měli sledování bývalé ženy expremiéra Radky Nečasové na starosti. Žádali i nový výslech samotného Nečase.

„Dosud provedené důkazy umožňují dostatečné zjištění skutkového stavu, navržené důkazy jsou proto nadbytečné. Dokazování se končí,“ řekla soudkyně Helena Králová na začátku dnešního jednání.

V případu čelí obžalobě celkem čtyři lidé - vedle bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) také zpravodajec Jan Pohůnek a bývalí šéfové Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a Ondrej Páleník.

Všichni vinu odmítají. Stejně jako loni tak budou žádat o zproštění obžaloby. Za zneužití pravomoci jim hrozí až pětileté tresty. „Očekáváme stejný rozsudek jako naposledy,“ uvedl Páleník.

Zproštění viny žádá i Jana Nečasová, kterou zastupuje právník Eduard Bruna. „Vina nebyla prokázána a návrhy na tresty, které přednášel pan státní zástupce, považuji za naprosto mimo tuto záležitost,“ prohlásil.

Státní zástupce Rostislav Bajger navrhl podobné tresty jako v minulém hlavním líčení. Tehdy žádal pro Janu Nečasovou 3,5 roku vězení za to, že kvůli soukromým cílům nezákonně úkolovala vojenskou tajnou službu.

Podobné tresty navrhoval i pro zpravodajce Páleníka a Pohůnka. Nejvyšší trest, tři roky a deset měsíců, pak chtěl pro bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Kovandu.

„Jednání považujeme za vysoce společensky škodlivé. Dopustily se ho osoby ve vysokých funkcích v organizacích, kde by speciálně měl být dodržován výjimečný právní režim,“ vysvětlil Bajger.

Osvobozující verdikt zrušil městský soud

Jana Nečasová, dříve Nagyová, nechala podle obžaloby na podzim roku 2012 sledovat manželku tehdejšího premiéra a svého partnera Petra Nečase Radku, aby na ni sehnala kompromitující materiály.

Obhajoba ale tvrdí, že Vojenské zpravodajství tehdy podniklo takzvané kontrasledování, které mělo Radku Nečasovou chránit před nebezpečím.

Loni soud všechny čtyři obžalované zprostil viny. Verdikt zrušil odvolací Městský soud v Praze a nařídil nové projednání, protože se podle něj obvodní soud nevypořádal s některými důkazy.

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, Petra Hosenseidlová, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme