Nedůvěra mezi EU a Ruskem podle Junckera roste. Unie sankce nejspíš prodlouží

Jedinou cestou ke zrušení evropských sankcí proti Rusku je naplnění minských mírových dohod. Oznámil to dnes předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který je na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě. Podle něj je osmadvacítka v tomto názoru zcela jednotná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě | Zdroj: Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker konstatoval, že úroveň nedůvěry mezi Evropskou unií a Ruskem roste. Zatím ale podle něj nejde o nevratný proces.

Někteří evropští politici nesouhlasili s Junckerovou cestou do Ruska a jednáním s prezidentem Vladimirem Putinem. Podle předsedy Evropské komise je ale nutné mluvit nejen o Rusku, ale také s Ruskem a nezabouchnout si dveře nehledě na vzájemné sankce.

„EU a Rusko jsou na sobě vzájemně závislé a obě strany mají povinnost spolupracovat," řekl Juncker.

Znovu ale zopakoval, že Evropská unie považuje anexi Krymu a Sevastopolu za porušení mezinárodních závazků a principů. Vyzval také, aby byla respektována vůle ukrajinského lidu ohledně budoucnosti země.

Návštěva Junckera v Petrohradu je první cestou šéfa unijní instituce do Ruska od roku 2014, kdy se vztahy bloku a Moskvy citelně zhoršily v důsledku ukrajinské krize a ruské anexe Krymu.

Kromě něj je hostem třídenního petrohradského fóra také italský premiér Matteo Renzi, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a další osobnosti.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme