Česko chce být hlavním logistickým 'hubem' Číny ve střední a východní Evropě

Tři přímá letecká spojení by měla letos spojovat Českou republiku s Čínou. Česká vláda deklaruje, že má zájem na tom, aby byla Česká republika pro Čínu dopravním a logistickým uzlem ve střední a východní Evropě, i proto je letectví jedním z témat, o nichž při nynější návštěvě Číny jednal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nejde však jen dopravní spojení, ale i o obchod či uplatnění českých strojů či odborníků v asijské zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Praha

Letiště Václava Havla, Praha | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pro Českou republiku je dlouhodobou prioritou dosažení pozice hlavního logistického a dopravního hubu (hub je anglické slovo označující středisko, uzel, pozn. red.) ve střední a východní Evropě a díky spolupráci v oblasti letectví tuto strategii úspěšně naplňujeme,“ uvedl Sobotka ve zprávě zveřejněné na webu vlády.

Letos by měla mít Česká republika s Čínou tři přímá letecká spojení.

Jedno – mezi Prahou a Pekingem – už funguje od loňského září. Příští čtvrtek zahájí provoz další linka mezi Prahou a Šanghají a na podzim by k nim měl přibýt ještě spoj mezi Prahou a Čcheng-tu. Na této trase už nyní létají charterové lety, pravidelná linka zahájí provoz zřejmě v létě.

„Budeme mít tři přímá letecká spojení, což, si myslím, nás staví na unikátní pozici v rámci střední a východní Evropy,“ řekl Sobotka Českému rozhlasu.

Další velká čínská banka vstoupí na český trh. Memorandum v Pekingu podepíše Sobotka

Číst článek

Společné schůzky se zástupcem Čínského úřadu pro civilní letectví se zúčastnili také ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Kromě dopravního spojení byl tématem jednání i vstup českých výrobců malých a středních letadel na čínský trh či výcvik řídících letového provozu, pilotů a leteckého personálu.

„Postupné otevření tří pravidelných přímých leteckých linek z ČLR napomáhá rozvoji cestovního ruchu, a certifikace českých malých a středních letadel otevírá velmi zajímavé obchodní příležitosti,“ vypočítává zpráva na webu vlády hlavní výhody, které mají dohody přinést.

Přímé pravidelné lety do Číny | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme