Zpráva o dopujících sportovcích má Rusko vyřadit z olympiády, tvrdí Kreml

Rusko považuje novou negativní zprávu Světové antidopingové agentury WADA za nátlak na Mezinárodní atletickou asociaci, která má v pátek rozhodnout o účasti ruských sportovců na olympiádě v Riu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletika, ilustrační foto

Atletika, ilustrační foto | Foto: David Kubíček

Zpráva odhalila 52 případů dopingu vrcholových ruských sportovců. Naprostá většina z nich - podle agentury WADA 49 sportovců - užívalo preparát meldonium, který je na seznamu zakázaných látek od letošního ledna.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že v Rusku podrobně studují zprávu Světové antidopingové agentury a zatím nevědí, na čem je založena. Podle něj je ale celá událost zpolitizovaná a načasovaná tak, aby Rusko poškodila.

Za posledních šest měsíců dopovalo více než 50 ruských sportovců, hlásí WADA

Číst článek

Zpráva upozorňuje na případy, kdy se ruští sportovci před inspektory WADA schovávali v tzv. uzavřených vojenských městech. Vstup do těchto měst je možný pouze se zvláštním povolením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín Rusko doping předvečer rozhodnutí Mezinárodní atletické asociace.mp3

Ministr sportu Vitalij Mutko slíbil, že Rusko najde způsob, jak expertům WADA přístup do těchto měst umožnit. Agentura tvrdí, že se dopingovým testům od počátku roku do konce května vyhnulo z různých důvodů sedm set ruských sportovců. Někteří sportovci například zmizeli ze stadionů i za cenu toho, že nedokončili svůj závod.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme