Útočník pobodal a postřelil labouristickou poslankyni Coxovou, zraněním podlehla

Útočník v britském městě Birstall pobodal a postřelil oblíbenou poslankyni labouristické strany Jo Coxovou. Potvrdila to její kancelář. Žena po několika hodinách v nemocnici zemřela. Lehká zranění při incidentu utrpěl 77letý muž, který ji bránil. Britská policie pravděpodobného pachatele ve věku 52 let zadržela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školačka v Birstallu uctívá květinami památku zavražděné labouristické poslankyně Jo Coxové

Školačka v Birstallu uctívá květinami památku zavražděné labouristické poslankyně Jo Coxové | Zdroj: Reuters

Podle dostupných informací došlo k události na Market Street v centru Birstallu v hrabství West Yorkshire v severní Anglii. Podle všeho šlo o naprosto nevyprovokovaný, nejspíš cílený a připravený útok. Poslankyně byla napadena poblíž své kanceláře nedaleko místa, kde měla setkání se svými voliči. Útočník ji zasáhl dvěma až třemi výstřely.

Daily Telegraph uvedl, že poslankyně, která se angažovala v otázkách humanitární pomoci a byla zastánkyní britského členství v EU, se s útočníkem, který ji poté napadl, hádala. Ten pak vytáhl z tašky dlouhý nůž a zaútočil. Incidentu se účastnil ještě 77letý muž, který se podle všeho snažil ženu velmi statečně bránit a utrpěl lehká zranění. Poté útočník vytáhl střelnou zbraň, která podle očitých svědků vypadala archaicky, a pálil do již bezvládného těla Coxové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Týden před unijním referendem byla zavražděna labouristická poslankyně Jo Coxová, zastánkyně setrvání Británie v EU. Více zpravodaj Jiří Hošek, spolupracovník Jan Jůn a politolog Alexander Tomský

Zatím není jasné, zda byl čin politicky motivovaný. Ve středu ale Coxová se svou rodinou rušila na Temži protest rybářské flotily, která žádala odchod Británie z EU. Množí se také nepotvrzené zprávy, že útočník před činem křičel "Britain first!", tedy Británie především, což je název krajně pravicového xenofobního hnutí se silnou protiimigrační rétorikou. To se už ale od útoku distancovalo.

Policie a forenzní analytici v Birstallu, kde byla pobodána a postřelena labouristická poslankyně Jo Coxová | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Jednačtyřicetiletou političku sanitka s policejní eskortou dopravila po incidentu do nemocnice v Leedsu, kde těžce zraněná žena v kritickém stavu po několika hodinách zemřela. Britská policie pravděpodobného pachatele útoku dopadla. Jedná se prý o 52letého bělošského obyvatele Birstallu Tommyho Maira, který z místa incidentu klidně odcházel. Podle médií má sociální bydlení a pravděpodobně je nezaměstnaný. Po nikom dalším kriminalisté nepátrají.

Pravděpodobný vrah Jo Coxové se v minulosti léčil s psychickými problémy, řekl pro Telegraph jeho bratr.

Britský premiér David Cameron označil smrt Coxové za tragédii, zděšení jsou také stranický šéf zemřelé poslankyně Jeremy Corbyn i další politici. Obě hlavní kampaně, které usilují o přízeň voličů před unijním referendem 23. června, přerušily kvůli útoku do odvolání svou činnost. Podobně se zachovala Labouristická strana, konzervativci, další hnutí i Cameron, který měl vystoupit v Gibraltaru.

Celá země je v šoku, protože násilné útoky na politiky, zvlášť s použitím střelné zbraně, jsou ve Spojeném království velmi nevídanou a nepředstavitelnou věcí. Ministryně vnitra Theresa Mayová prohlásila, že Británii spojuje smutek. Zločin odmítla komentovat, dokud se nevyjasní, co se přesně stalo.

Jo Coxová byla poslankyní Dolní sněmovny teprve od loňského května a šlo o jednu z vycházejících "hvězd" labouristů. Celý život se věnovala humanitární pomoci, byla manažerkou velké britské humanitární organizace Oxfam a působila v nejchudších a nejnebezpečnějších zemích světa.

První poslanecký projev pronesla na téma výhod imigrace a přínosu, který mají nejen unijní přistěhovalci pro britskou společnost. Tlačila na vládu, aby do země přijala více syrských dětí. Žila s manželem a dvěma potomky na hausbótu nedaleko Tower Bridge v Londýně.

Oblíbená poslankyně Labouristické strany Jo Coxová na následky zranění zemřela | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme