Průzkumníci našli černou skříňku letadla EgyptAir, je to hlasový záznamník

Pátracímu týmu se podařilo najít a zachránit paměť hlasového záznamového zařízení z kokpitu letadla společnosti EgyptAir. Speciální ponorka ho vyzvedla z jedné ze dvou černých skříněk. Airbus se 66 lidmi na palubě se zřítil v květnu do Středozemního moře na cestě z Paříže do Káhiry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr hlasového záznamníku z černé skříňky havarovaného letounu

Záběr hlasového záznamníku z černé skříňky havarovaného letounu | Zdroj: Reuters

Nalezená černá skříňka pochází z kokpitu letounu a obsahuje záznam rozhovorů posádky.

Podle vyšetřovací komise byl přístroj roztříštěný na několik kusů. Speciální ponorka ho v několika etapách vyzvedla a technikům se podařilo zachránit jeho paměťové médium.

O druhé černé skříňce, která obsahuje data o letu, zatím nejsou žádné zprávy. Pátrací týmy mají asi 14 dní na to, aby ji našly. Pak se vybijí baterie a zařízení přestane vysílat nouzový signál.

Trosky letadla se dnes ráno povedlo najít jedné z průzkumných lodí na dně moře mezi řeckým ostrovem Kréta a egyptským pobřežím.

Objevení vraku výrazně napomohla francouzská loď Laplace, která před dvěma týdny zachytila hluboko v moři signály černých skříněk.

Oblast poté začaly prozkoumávat další lodě a jedna z nich trosky objevila pomocí sonaru, který dokáže identifikovat objekty až v hloubce 1800 metrů.

Egypťané oznámili, že trosky jsou rozptýlené do několika míst. Hlavní místa dopadu se už podařilo najít. Loď také vylovila první úlomky letadla a vyšetřovatelé už mají i podmořské fotografie vraku a všechno analyzují.

Pátrací týmy našly části letounu EgyptAir, který se zřítil před měsícem

Číst článek

Podle BBC se teď ze všeho nejdříve musí celá oblast zmapovat. Je to velmi důležité hlavně proto, aby bylo jasné, kam který kus trupu dopadl. To mimo jiné pomůže určit, zda se letadlo roztrhlo už ve vzduchu, nebo se rozpadlo až nárazem na hladinu.

Teprve poté se postupně může začít manipulovat s vrakem. Lokalizovat se také musí chybějící části jako například motory, které se často odlomí ještě před dopadem.

Podle jednoho z vyšetřovatelů, který pracoval i na objasňování teroristického útoku na letadlo v Lockerbie, snímky naznačují, jako by airbus začal v přední části hořet. Takové poškození údajně vypadá velmi odlišně od výbuchu bomby.

K odpovědnosti za pád letadla se nepřihlásila žádná teroristická skupina. O možném útoku teroristů se ale stále spekuluje, vyloučit nelze ani chybu posádky. Na palubě Airbusu A-320 zahynulo všech 66 lidí. Už minulý rok v listopadu se nad Sinajským poloostrovem zřítil ruský dopravní letoun, ve kterém zemřelo 224 pasažérů.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme