Sáblíková se nekvalifikovala, trvá na svém UCI. Cesta do Ria vede přes nevyužitá místa

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) potvrdila své rozhodnutí, že Martina Sáblíková se nekvalifikovala do časovky pro olympijské hry v Riu. Rychlobruslařská hvězda ale stále může doufat, že se do Brazílie podívá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková na Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice.

Martina Sáblíková na Mistrovství České a Slovenské republiky v silniční cyklistice. | Foto: Filip Jandourek

„Mezinárodní cyklistická federace trvá na svém výkladu, že Martina Sáblíková kvalifikační kvótu nezískala,“ řekl Českému rozhlasu právní zástupce Českého olympijského výboru Jan Šťovíček.

Pozitivní podle něj je, že UCI potvrdila kvalifikaci Sáblíkové do časovky, podle výkladu mezinárodní unie ale je potřeba se nejdřív kvalifikovat do hromadného závodu. Šance, že rychlobruslařka a cyklistka v jedné osobě bude v Riu závodit, prý ale stále existuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Martiny Sáblíkové vysvětlil ve vysílání Radiožurnálu reportér ČRo Jakub Marek

„Včera byl poslední den, kdy národní olympijské výbory potvrzovaly, zda kvóty využijí. Pravidelně se stává, že několik zemí to nevyužije. My jsme tlačili na to, aby České republika, respektive Martina Sáblíková, byla první na řadě, kdo dostane nevyužitou kvótu,“ vysvětluje Štovíček.

Další, už méně pravděpodobnou variantou, je divoká karta pro Martinu Sáblíkovou. Tu ale většinou dostávají sportovně rozvojové země, mezi které Česká republika rozhodně nepatří.

Český svaz cyklistiky ještě zvažuje arbitrážní žalobu na UCI kvůli špatnému výkladu pravidel. O této variantě ale Jan Šťovíček mluví jako o poslední možnosti, která podle něj snad nebude nutná.

Sama Martina Sáblíková mezitím pokračuje v přípravě. Včera vyhrála 5,4 kilometry dlouhou časovku do vrchu o cenu hejtmana Moravskoslezského kraje s cílem u horské chaty Ovčárna o minuty a půl před Belgičankou Duyckovou.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme