Filadelfie zavádí speciální daň na limonády. Slibuje si méně 'tlouštíků'

Obyvatelé americké Filadelfie si od ledna budou muset připlatit za sycené slazené nápoje. Filadelfie se tak stane prvním americkým velkoměstem, které zavede daň na tyto výrobky. Tamní úřady si slibují snížení hmotnosti občanů, odpůrci zvláštního zdanění varují před ekonomickými důsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Limonáda (ilustr. foto)

Limonáda (ilustr. foto) | Foto: Comstock Images

Demokratický starosta 1,5milionové Filadelfie Jim Kenney daň vnímá jako něco, co bude mít příznivý vliv na zdraví jeho spoluobčanů, kteří si budou kupovat méně slazených nápojů a budou tedy méně tloustnout. Peníze, které díky dani přibydou do rozpočtu, pak chce investovat do škol a rekreačních center.

Výrobci limonád a odpůrci opatření zase tvrdí, že to poškodí drobné obchodníky a chudší lidi. Někteří také namítají, že radnice svým rozhodnutím omezuje svobodu rozhodování filadelfských občanů.

Podobné opatření funguje ve Spojených státech jen v kalifornském Berkeley, což je asi stotisícové městečko. O zavedení zvláštní daně na slazené nápoje se však pokoušela už asi třicítka amerických měst včetně New Yorku, v žádném se ale nepodařilo reformu trvale prosadit.

Problémem není jen cukr

Daně na nezdravé nápoje, ale také potraviny, zavádějí také některé evropské země. Podle vedoucí české kanceláře světové zdravotnické organizace Aleny Šteflové by taková daň lidem prospěla, ale je podle ní problematické stanovit, na co všechno by se měla vztahovat.

„Náš problém je určitě dán nadměrným množstvím přijaté potraviny, ale potom je to také nadměrný příjem soli, živočišných tuků, je to o transmastných kyselinách a jednoduchých sacharidech. Velkým problémem České republiky je však alkohol, to je také velký energetický příjem se všemi důsledky, které tento problém má,“ řekla před časem v České televizi.

V České republice nadváhou nebo obezitou trpí přes 63 procent dospělých, a země je tak na druhém místě v Evropské unii, těsně za Maltou. S tukem se ale potýkají všechny evropské státy - všude je přes 50 procent lidí s nadváhou.

Dánsko reformu stáhlo

Zvláštní daň na potraviny přeslazené, přesolené nebo s příliš vysokým obsahem kofeinu tak zavedlo například Maďarsko nebo Dánsko. Stejný krok aktuálně chystá ruská vláda, která uvažuje až o 30procentní spotřební dani na nezdravé potraviny.

Už zmíněné Dánsko ale po roce vzalo reformu zpět, protože prý nepřinesla kýžený výsledek. Dánové začali nakupovat nezdravé pochutiny v Německu nebo Švédsku a dánští potravináři si stěžovali, že je opatření ničí.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme