Nic se neprokázalo, je třeba volat Ištvana a další k zodpovědnosti, říká Marek Benda

Jana Nečasová a tři bývalí příslušníci Vojenského zpravodajství jsou nevinní, rozhodl nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 1. Obžalováni byli kvůli údajnému zneužití tajné služby. Kauza vedla před třemi lety k zásahu na Úřadu vlády a k pádu vlády Petra Nečase. Podle poslance ODS a člena sněmovního ústavněprávního výboru Marka Bendy se dodnes žádné z podezření neprokázalo a státní zástupci by z toho měli vyvodit odpovědnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marek Benda (ODS)

Marek Benda (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Byly události léta 2013 a razie na Úřadu vlády tak zásadní, že se z nich ODS nevzpamatovala dodnes?

Zásahy byly velmi zásadní a naprosto neadekvátní. Myslím, že už je třeba po třech letech volat ty lidi, kteří za nimi stáli, k zodpovědnosti. To pokládám za naprosto nezbytné.

Je to asi 14 dní, kdy řekl prezident Zeman, že byl panem Ištvanem oklamán, když v létě 2013 na slavné tiskové konferenci říkali, kdo všechno bude ještě odstíhán a zavřen. Prezident Zeman na základě toho vykládal, že nemůže jmenovat novou vládu pravice, protože by někteří lidé byli zatčeni.

A uplynuly tři roky a nejenom že nepadlo žádné další obvinění, ale všechna obvinění, která padla, jsou dneska zcela rozbita.

Soud zprostil viny Nečasovou a tři bývalé zpravodajce v kauze Vojenského zpravodajství

Číst článek

Dnešní zprošťující rozsudek považujete za potvrzení toho, že to nebylo podložené?

Jestli soud rozhodne, že se skutek nestal, tak je to potvrzení, že to bylo naprosto nepodložené. Z Jany Nagyové udělali všichni ďábla, všichni jsme si poslechli hodiny a hodiny odposlechů, které skandalizovaly bývalého premiéra.

Já jsem zvědav, kdo se omluví například těm zpravodajským důstojníkům, což jsou generálové, kteří sloužili v Afghánistánu a pro tuhle zemi odvedli neuvěřitelné množství práce.

Jsou tři roky taháni po soudech jenom proto, že se nějaká parta z Olomouce pokouší potvrdit, že to, co tehdy udělali, mělo nějaký smysl. A ukazuje se, že to nemělo smysl vůbec žádný. Opravdu si myslím, že za to někdo musí být povolán k zodpovědnosti.

Kdo a k jaké zodpovědnosti?

Musí být zahájeno kárné řízení – nic jiného ve státním zastupitelství není možné – se státními zástupci, kteří tehdy dozorovali a umožnili provést policejní zásah, a kteří tehdy šli na tiskovou konferenci a vykládali tam naprosté nesmysly, které jsme všichni slyšeli a ze kterých se neukázala pravda vůbec nic.

Podle vás by tedy Ivo Ištvan měl nést osobní odpovědnost a vůči němu by mělo být zahájeno kárné řízení?

Ivo Ištvan, Bajger, případně možná nějací další. Myslím, že nesou osobní odpovědnost a tato odpovědnost musí být vyvozena.

Zvážíme návrh na výměnu soudkyně, říká po druhém osvobození Nečasové a zpravodajců žalobce Komár

Číst článek

V politické rovině podle vás všechny události změnily politickou mapu Česka tak, že se oslabila důvěra v tradiční politické strany?

Já se bohužel obávám, že se obecně neuvěřitelně oslabila důvěra v instituce. Nejenom v tradiční politické strany. Tím, že to bylo vedeno jako útok na premiéra – a je celkem jedno, jestli to byl premiér ODS, Topky nebo sociální demokracie.

ODS měla tehdy kvůli mnoha vlastním problémům oslabenou pozici na politické scéně, ale to, že nám tady pak vyrostla nejrůznější protestní hnutí, která říkala jediné – my ten stát zrušíme nebo nějak úplně změníme a začneme ho ovládat jako firmu.

To byl jeden z podstatných následků útoku na premiéra ze strany policejních složek a státního zastupitelství. Vedl k oslabení státu jako celku a myslím, že to bylo strašně špatně.

Ištvan by měl skončit, z mafiánské chobotnice zůstaly jen nezdaněné kabelky, říká Gazdík

Číst článek

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme