Ištvan by měl skončit, z mafiánské chobotnice zůstaly jen nezdaněné kabelky, říká Gazdík

Jana Nečasová a trojice bývalých vojenských zpravodajců byli podruhé zproštěni viny v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby. Podle některých politiků by proto měl olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan rezignovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan | Foto: Filip Jandourek

„Nejprve pan Ištvan a jeho kolegové tvrdili, že mají obrovskou mafiánskou chobotnici, zabavovali zlato a miliony, mluvili o zločinném spolčení. Zůstaly pouze nezdaněné kabelky,“ řekl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Ištvan by podle něj měl odejít.

Podobně se vyjádřil i poslanec ODS Marek Benda. „Musí být zahájeno kárné řízení se státními zástupci, kteří tehdy dozorovali a umožnili provést policejní zásah, a kteří tehdy šli na tiskovou konferenci a vykládali tam naprosté nesmysly, ze kterých se neukázala pravda vůbec nic.“

Nic se neprokázalo, je třeba volat Ištvana a další k zodpovědnosti, říká Marek Benda

Číst článek

Na verdikt reagoval i končící šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, jehož tým před třemi roky razii na Úřadu vlády provedl. Z rozsudku byl překvapený a řekl, že se bude chtít s odůvodněním podrobně seznámit.

„Po vrácení z městského soudu a po odůvodnění toho vrácení jsem samozřejmě nepředpokládal tento výsledek,“ uvedl Šlachta.

Soud zprostil viny Nečasovou a tři bývalé zpravodajce v kauze Vojenského zpravodajství

Číst článek

Senátorka a bývalá členka Ústavního soudu Eliška Wagnerová si naopak myslí, že olomoučtí žalobci by se z verdiktu osobně zodpovídat neměli. Wagnerová zdůrazňuje, že rozhodnutí soudu je nepravomocné.

„Už jednou takové rozhodnutí padlo a bylo překonáno rozhodnutím odvolacího soudu. Proces bude trvat ještě velmi dlouho, než dospěje k nějakému konci. A uvidíme, zda se k věci ještě nebude muset nakonec vyjadřovat dokonce i Ústavní soud,“ poznamenala Wagnerová.

Podle senátora a bývalého ministra vnitra Františka Bublana policie musela jednat. „Myslím si, že policie v tom nepochybila. Podle toho, jak aspoň mohu sledovat poznatky, které vedly k obvinění, tak to porušení zákona tam jednoznačně nastalo. Ten, kdo trošku vidí do činnosti zpravodajských služeb, tomu je to jasné, že došlo k porušení zákona,“ tvrdí Bublan.

Zvážíme návrh na výměnu soudkyně, říká po osvobození Nečasové a zpravodajců žalobce Komár

Číst článek

Ivo Ištvan už pro Český rozhlas řekl, že rezignovat nehodlá. „Možná podobné výroky padaly před rokem, kdy soudkyně rozhodla úplně stejně, a odvolací soud rozhodnutí zrušil. Já se domnívám, že každý, kdo se k tomu rozhodnutí chce odpovědně vyjadřovat, by si měl především prostudovat pečlivě naši obžalobu a rozhodnutí odvolacího soudu, a potom činit nějaké závěry.“

Aktéři v kauze Nagyová | Foto: Český rozhlas

Kauza Nagyová | Foto: Český rozhlas

ČRo, mka, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme