SPECIÁL: Kauza Nečasové má pro justici očistný význam, skončí u Ústavního soudu, myslí si Wagnerová

17. červen 2016

Ani po třech letech v kauze s Janou Nečasovou, dříve Nagyovou, nepadl pravomocný rozsudek. Počínání státních zástupců, policie a další okolnosti kolem soudu rozebírá ve vysílání Českého rozhlasu Plus s hosty Michael Rozsypal a Jan Bumba.

Hosty ve speciálním hodinovém vysílání jsou: politik Marek Benda (ODS), analytik Petr Hartman, senátorka Eliška Wagnerová, František Bublan a novináři Jaroslav Spurný a Jaroslav Kmenta (měsíčník Reportér).

„Je třeba celý pád vlády Nečase zasadit do určitých souvislostí. Nečasova vláda procházela různými skandály – nelze všechno sázet na to, že se objevila tato aféra,“ připomíná komentátor Petr Hartman například výměnu na tehdejším ministerstvu obrany a vnitřní rozložení ODS. Ta podle něj ztrácela důvěru voličů i například kvůli spojitosti s tzv. kmotry, jak tehdy uvedl Mirek Topolánek.

Marek Benda: parta z Olomouce

„Z Jany Nagyové udělali všichni ďábla. Všichni jsme si poslechli hodiny a hodiny odposlechů, které skandalizovaly bývalého premiéra – ale jsem zvědavý, kdo se omluví například těm zpravodajským důstojníkům, což jsou generálové, kteří sloužili v Afganistánu, kteří pro tuto zemi odvedli neuvěřitelné množství práce a jsou tři roky taháni po soudech jenom proto, že se nějaká parta z Olomouce pokouší potvrdit, že to, co tehdy udělali, mělo nějaký smysl," říká Marek Benda.

Marek Benda, poslanec za ODS


Je třeba zdůraznit, že to rozhodnutí soudu není pravomocné. A že už jednou takové rozhodnutí padlo a bylo překonáno rozhodnutím odvolacího soudu. Ten proces ještě bude trvat velmi dlouho, než dospěje k nějakému konci a uvidíme, zda se k celé věci nebude muset ještě vyjadřovat dokonce i Ústavní soud. Senátorka Eliška Wagnerová

Senátorka Eliška Wagnerová

Podle senátorky Elišky Wagnerové u Jany Nečasové nejde jen o podezření ze zneužití pravomocí úřední osoby, ale také o další závažné trestné činy: „Nevím, komu by se v této republice líbilo, kdyby ho mohla, nepříslušná dokonce zpravodajská služba sledovat na přání nějaké úřednice, která je vlastně jen zaměstnankyní Úřadu Vlády – to je dosti brutální obvinění,“ uvádí Wagnerová.

Dalším z hostů ve vysílání je senátor František Bublan: „Policie, pokud má nějaké poznatky, a v tomto případě je měla, tak jednat musí,“ odpovídá Janu Bumbovi.

František Bublan (ČSSD)

„Myslím si, že policie v tom nepochybila. Podle toho, jak aspoň mohu sledovat ty poznatky, které vedly k tomu obvinění, tak to porušení zákona tam jednoznačně nastalo. Ten, kdo trošku vidí do činnosti zpravodajských služeb, tomu je to jasné, že tady došlo k porušení zákona," myslí si Bublan.

Poslechněte si i názory dalších hostů k dnešnímu vyjádření soudu v záznamu vysílání.

autoři: bum , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.