Irácká armáda se dostala do centra Fallúdže a obsadila úřad vlády

Irácká armáda dnes vstoupila do centra města Fallúdža, o něž od května bojuje s radikály z Islámského státu (IS). Podle irácké státní televize je vojsko v budově vládního úřadu. Boje ve městě ale pokračují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozidla irácké armády ve Fallúdže

Vozidla irácké armády ve Fallúdže | Zdroj: Reuters

Velitelé, kteří vedou ofenzívu, oznámili, že po několika dnech bojů se členům elitní protiteroristické jednotky a dalších jednotek podařilo postoupit do centra města. Předtím armáda Fallúdžu obklíčila a obsadila její předměstí.

Velitel Hajdar Ubajdí ze speciální jednotky řekl agentuře AP, že se nyní vojáci snaží obsadit nemocnici a zatím ji obklíčili. Do centra postoupili kolem páté hodiny SELČ po intenzivní bitvě s IS. Armádu podporuje letecká mezinárodní koalice vedená Spojenými státy.

Vojáci teď odklízejí nálože z ulic v okolí vládního komplexu, v němž jsou kanceláře místní správy a policejní stanice. Členové IS se podle vojáků ukrývají v okolních budovách, které je třeba prohledat.

Do bojů o Fallúdžu jsou zapojeny také šíitské milice a policie. Její velitel Ráid Šakír Džavdat řekl, že dnešní postup armády je důležitým mezníkem ve fallúdžské operaci.

„Osvobození hlavního vládního komplexu znamená obnovu státní kontroly nad městem,“ řekl. Armáda zatím podle něj při postupu centrem narazila jenom na menší opor radikálů.

Radikálové stále drží část města, boje pokračují

Fallúdža leží asi 50 kilometrů západně od Bagdádu a IS ji obsadil v roce 2014. Při současné ofenzívě, která trvá téměř měsíc, z města uprchlo přes 40 tisíc civilistů, avšak další zůstali uvězněni právě v centru města.

Podle dnešního sdělení vyvěsili vojáci na budovu místního správního úřadu iráckou vlajku, avšak radikálové stále drží další části města a boje proti nim pokračují.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme