Brexit by měl katastrofální důsledky pro postavení Evropské unie na světové scéně

17. červen 2016

Analytikové varují, že brexit by připravil unii o zásadního člena, který disponuje jadernými zbraněmi. Rovněž by měl katastrofální účinky na její postavení globálního hráče.

Píše o tom agentura AFP. Načasování referenda snad ani nemohlo být horší – přichází v době, kdy unie bojuje s nejhorší migrační krizí od druhé světové války a hrozbou terorismu.

Analytici upozorňují, že rozdělení unie po odchodu Británie by zřejmě využilo Rusko, jehož vztahy s osmadvacítkou vážně narušila anexe Krymu a agrese na Ukrajině.

Velmoci jako Spojené státy, Čína nebo Indie by považovaly unii bez Británie za politicky i geopoliticky oslabenou. Unie přitom dlouhodobě usiluje o vliv na mezinárodní scéně. Zúčastnila se jednání o omezení jaderného programu Íránu a těsně spolupracuje s Washingtonem a Moskvou na oživení mírového procesu mezi Izraelem a Palestinci.

Británie je navíc stálým členem Rady bezpečnosti OSN a významnou součástí Severoatlantické aliance, a její ztráta by tak výrazně snížila evropský vliv a respekt po celém světě.

Podle analytiků by brexit vyslal mezinárodnímu společenství znamení, že Evropská unie spěje pomalu, ale jistě k zániku. Takového oslabení by nepochybně leckdo využil. Unie by zaznamenala ztrátu vlivu i v Latinské Americe a Jihovýchodní Asii, které ji dnes považují za vzorové regionální uskupení.

Evropská armáda bez Britů?

Někteří analytikové jsou také přesvědčeni, že brexit by definitivně zmařil úsilí o vytvoření společné celoevropské bezpečnostní a obranné politiky. Bez britské armády by bylo sporné, zda má smysl usilovat o vojenskou integraci.


Podle exkluzivního průzkumu britského deníku Independent z tohoto týdne si 55% respondentů přeje odejít a 45% zůstat. Setrvání v unii nejvíc podporují ve Skotsku, kde pro ně chce hlasovat 60% dotázaných.

Ministryně zahraničí Evropské unie Federica Mogheriniová zrovna dokončuje revizi návrhu a připravuje novou koncepci této politiky tak, aby odrážela změny v okolí osmadvacítky, jako je zmrazení vztahů s Ruskem nebo válka v Sýrii. Chce ji předložit evropským politikům hned po britském referendu.

Jestli Británie z Evropské unie vystoupí, budou hlavními hráči v oblastech zahraničních vztahů a obrany Francie a Německo. Ty mají údajně připravený „plán B“ pro případ, že Britové unii opustí. Někteří analytikové však namítají, že Británie v obou oblastech stejně hraje stále menší roli a ani se nezúčastnila jednání o konfliktu na Ukrajině. Jestli ale z unie odejde, zůstane jedinou jadernou velmocí osmadvacítky Francie, která bude zároveň i jediným evropským stálým členem Rady bezpečnosti OSN.

Brexitáři mají převahu

Francouze však podle analytiků víc zajímá jejich vlastní role na mezinárodní scéně a vlastní zájmy než ty celoevropské. Jeden nejmenovaný evropský diplomat přiznal, že unie si raději ani nechce představovat, jaké důsledky by pro ni brexit měl, uzavírá agentura AFP.

Logo

Podle exkluzivního průzkumu britského deníku Independent z tohoto týdne došlo k desetiprocentnímu růstu počtu zastánců vystoupení z Evropské unie. Šetření ukázalo, že 55% respondentů si přeje odejít a 45% zůstat. Jde o největší náskok stoupenců brexitu za poslední rok.

Před rokem měli desetiprocentní náskok naopak příznivci členství v unii. Nejnovější výsledky naznačují, že Britové jsou ochotni hlasovat pro brexit, třebaže jsou s ním spojena určitá rizika. Setrvání v unii podporují nejvíc Skotové, kde pro ně chce hlasovat 60% dotázaných. Jinde v Británii je to však naopak – například v Londýně je 56% zastánců odchodu a 44% stoupenců unie.

Odborníci na průzkumy veřejného mínění nicméně zdůrazňují, že je příliš brzy předvídat výsledek hlasování. Připomínají také referendum o skotské nezávislosti, před kterým se také zdálo, že zvítězí nacionalisté.

autor: gzb
Spustit audio