Jo Nesbø bude hrát v Humpolci v dresu české fotbalové reprezentace

17. červen 2016

Humpolecký Bernardfest patří spíše k těm menším českým hudebním festivalům, ale letos bude jedinečný. Alespoň norskou hvězdou. Humpolec je totiž jediné české město, kam se svojí kapelou Di Derre dorazí hvězdný norský spisovatel Jo Nesbø. „V Norsku patří i mezi velké hudební hvězdy. A rozhodně nemá žádná zvláštní přání,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Zdeněk Mikulášek z humpoleckého pivovaru.

I když jedno speciální přání přeci jenom bylo. „Volal naší paní produkční, když nastupoval do letadla, jestli bychom mu nesehnali dres české fotbalové reprezentace, že by v něm chtěl sobotní koncert odehrát. Takže bude hrát v dresu. Koho bude mít na zádech, nevíme, ale dres musíme sehnat,“ směje Zdeněk Mikulášek a dodává, že Jo Nesbø se v Humpolci bude také podepisovat.

Pan Bernard a pan Vávra si řekli, že jenom pracují, a že by se měli taky bavit. Tak založili slavnosti

I pořadatelé hudebního festivalu jsou fotbalovými fandy a také v tomto ohledu na své návštěvníky myslí. Při pátečním koncertu Xindla X totiž čeští fotbalisté budou na Euru ve Francii hrát proti Chorvatsku. „No, my ty výsledky budeme vzkazovat. Ale víte jak, když se daří, člověk to rád slyší, ale když se nedaří, může to náladu zkazit. Já ale věřím, že Česká republika vyhraje,“ říká Zdeněk Mikulášek.

Zdeněk Mikulášek, mluvčí pivovaru Bernard

Letošní ročník je už 22. „Před těmi lety si pan Bernard a pan Vávra řekli, že moc pracují a že by se měli také bavit, tak udělali první pivní slavnosti. Tehdy tam bylo asi šest, sedm dalších pivovarů, postupem času se z toho přirozeně stal hudební festival, který má profesionální jeviště, ozvučení, světla,“ líčí historii Bernardfestu mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Když tady to ozvučené jeviště je, zavedeme čtvrtek navíc. Humpolec pro Humpolec byl na světě

„A když už tam profesionální scéna stojí, tak jsme zavedli čtvrtek navíc. Nazvali jsme si to Humpolec pro Humpolec, vystupují tam humpolecké kapely, není tam žádné vstupné, obyvatelé Humpolce si na pivo můžou zajít. Loni se nám to osvědčilo a letos to vyšlo úplně skvěle, počasí vyšlo, a my jsme vyhlásili, že tržbu za pivo věnuje Centru denních služeb Medou. A já můžu hrdě oznámit, že jsme prodali 2571 piv a na účet pošleme 64 275 korun,“ usmívá se Zdeněk Mikulášek.

Program je bohatý, interpretů opravdu hodně, ale Zdeněk Mikulášek se nejvíc těší na Wanastowi Wjecy. „Tam je úžasný, že to jsou opravdu profíci, oni si nazvučí ráno v sobotu v devět, hrají pak večera ve dvaadvacet hodin. Vypadá to velice legračně, jak ráno zkouší, tak to působí, že největší tahák se stává předkapelou těm ostatním. Zvlášť v minulosti, kdy po nich v deset dopoledne hrála dechovka,“ usmívá se Zdeněk Mikulášek.

Bernardfest nabízí také exkurze do pivovaru. Během dvou festivalových dní má pro návštěvníky otevřeno od devíti do osmnácti hodin.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.