Hasiči odklízí následky silného větru a noční bouřky, zasažen je sever Moravy i Čech

Vítr stále láme větve a stromy v Moravskoslezském kraji, slábnout by měl později odpoledne. Škody po noční bouři na Liberecku dosáhnou milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí, mraky, bouřka, déšť

Počasí, mraky, bouřka, déšť | Foto: Michaela Vydrová

V Moravskoslezském kraji po celý pátek láme silný vítr větve a stromy. V centru Ostravy zranila padající větev člověka. A komplikace působí počasí také na silnicích a železnicích, kvůli pádu stromů v regionu havarovalo několik aut a stromy padaly také na vlakové koleje.

V Ostravě hasiči zasahovali také u stromu, který spadl na vedení vysokého napětí a začal hořet. Kvůli počasí zrušilo město Karviná odpolední část programu olympijské roadshow, která se měla konat na náměstí.

Plné ruce práce mají v pátek kvůli silnému větru také hasiči v Olomouckém kraji. Spadlé stromy odstraňují ze silnic i železnice.

Hasiči na severu a severovýchodě Česka bojují s následky bouřek

Číst článek

Podle meteorologů by měl vítr později odpoledne slábnout, zatím ale může v nárazech foukat místy až 90 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 108 kilometrů za hodinu. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro celý Moravskoslezský kraj a okresy Šumperk a Jeseník v Olomouckém kraji až do dnešních 17 hodin. Původně meteorologové čekali, že se vítr utiší už ráno.

Škody na Liberecku se budou pohybovat v milionech korun

Škody po noční bouři v Libereckém kraji budou řádově minimálně v milionech korun. Přestože se následky bouřky daří postupně odstraňovat, stále je v regionu velké množství popadaných stromů, které situaci komplikují, uvedla odpoledne krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

"K čerpání vody už nevyjíždíme, každou chvíli ale máme hlášené nějaké popadané stromy," dodala.

V důsledku vydatných srážek se rozvodnily některé potoky na Frýdlantsku, třetího stupně dosáhla Oleška v Heřmanicích a Řasnice v Krásném Lese. Stav ohrožení byl na obou tocích už odvolán.

Vítr, kroupy, přívalový déšť. V Česku opět hrozí silné bouřky

Číst článek

Podle mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soni Holingerové byly na Liberecku hlášeny dvě poruchy na vedení vysokého napětí, dodávky elektřiny ale byly už dopoledne obnoveny.

Ve středních Čechách vyjížděli hasiči kvůli přívalovému dešti a bouřkám během čtvrtka a pátečního rána ke 143 zásahům, přičemž denní průměr činí 35 výjezdů. Nejčastěji čerpali vodu a odstraňovali popadané větve a stromy ze silnic, uvedl mluvčí krajských hasičů Jaroslav Gabriel.

Meteorologové doporučují kvůli silnému nárazovému větru zajistit okna i dveře, upevnit či uklidit volně položené květináče, zahradní nábytek a plechy, zabezpečit skleníky nebo stavební jeřáby. Motoristé by měli věnovat maximální pozornost řízení, protože větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné. Lidé na horách by měli omezit túry a neměli by se vydávat zejména do hřebenových partií.

Výstraha před bouřkami | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme