Útok na Coxovou byl podle vyšetřovatelů cílený. Pachatel měl zřejmě blízko ke krajní pravici

Britská poslankyně Jo Coxová se podle policie stala obětí cíleného útoku. Vyšetřovatelé se soustředí hlavně na podezření, že vrah byl příznivcem krajní pravice. Šéf policie v hrabství West Yorkshire uvedl, že muž podezřelý z vraždy zůstává ve vazbě a detektivové pokračují v jeho výslechu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pieta před Downing Street 10, která připomíná památku zavražděné poslankyně Jo Coxové

Pieta před Downing Street 10, která připomíná památku zavražděné poslankyně Jo Coxové | Zdroj: Reuters

Labouristickou poslankyni Coxovou smrtelně zranil útočník ve čtvrtek. Stalo se tak v Birstallu nedaleko Leedsu. Police nedlouho po události zadržela jako domnělého pachatele dvaapadesátiletého muže. Po nikom jiném prý nepátrá.

Coxová se prý před časem obrátila na policii s tím, že dostávala „zlomyslná sdělení“. Za to policie v březnu pokárala jednoho muže, byl to však někdo jiný než člověk zadržený ve čtvrtek.

O domnělém útočníkovi britská média píší jako o člověku s psychiatrickými problémy, ale také jako o stoupenci krajní pravice.

Cameron a Corbyn společně uctili památku zavražděné poslankyně Coxové

Číst článek

Britští politici vraždu Coxové odsuzují. Kampaň před referendem o setrvání v Evropské unii pozastavili příznivci i odpůrci takzvaného brexitu.

Šéfové konzervativců a labouristů David Cameron a Jeremy Corbyn společně uctili památku zesnulé poslankyně. Britský premiér v Birstallu řekl, že z politiky je potřeba vyhnat nenávist, nejednotu a nesnášenlivost. Corbyn vraždu označil za útok na demokracii.

V pondělí uctí památku Coxové britský parlament na mimořádné schůzi. Jeho jednání bylo přerušené, aby se poslanci mohli zapojit do kampaně před referendem.

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme