Někteří by měli dostat výjimku, reaguje Hejnová na zákaz startu ruských atletů

Když v listopadu Mezinárodní atletická federace (IAAF) vyřadila ze svých řad Rusko kvůli státem řízenému dopingu, mluvilo se o dočasném řešení. Po hlasování ve Vídni, ale zákaz mezinárodních startů trvá a bez ruských atletů tak nejspíš budou i olympijské hry v brazilském Riu. Ruští sportovci ale budou ještě vyhlížet úterní jednání Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který jako poslední instance může zákaz schválit, popřípadě vyvrátit nebo pozměnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Hejnová je znovu mistryní světa v běhu na 400 metrů překážek

Zuzana Hejnová je znovu mistryní světa v běhu na 400 metrů překážek | Zdroj: Reuters

„Já bych čekal, že to MOV potvrdí, protože pochybuju, že by šli proti tak mocné federaci, jakou je IAAF. A navíc IAAF se bohudík rozhodla dost principiálně a snaží se doopravdy něco začít řešit. Nevěřím, že by vzala ihned zpátky ruské sportovce po něčím nátlaku,“ říká Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru.

Naposledy byly olympijské hry bez ruských atletů před 32 lety. V Los Angeles tehdy šlo o kompletní bojkot všech soutěží, ke kterému se přidaly i další státy Východního bloku. Tentokrát je situace jiná, ale v důsledku může sportovní vrchol opět přijít o mnoho elitních atletů včetně světové rekordmanky ve skoku o tyči Jeleny Isinbajevové.

„V Amsterdamu (na červencovém evropském šampionátu) asi bohužel závodit nebudou. Co se týče Ria, to je na Mezinárodním olympijském výboru,“ řekl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Asi v tom nebudou zapojeni úplně všichni

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová si myslí, že někteří sportovci nakonec možná dostanou výjimku.

„Což samozřejmě podporuju. Asi v tom nebudou zapojeni úplně všichni. Ale uvidíme, jak se k tomu postaví Mezinárodní olympijský výbor,“ přidává svůj názor Hejnová, která chce v Riu bojovat o jednu z medailí.

Ještě víc velkých soupeřek by ale v případě ruského olympijského distancu odpadlo elitní chodkyni Anežce Drahotové

„Beru to tak, že tam bude spousta jiných kvalitních závodnic a já prostě pojedu soupeřit s těmi, které tam budou. A upřímně, nějak to neřešíme, že bych se třeba radovala nebo něco podobného,“ odmítá, že by se těšila z toho, že ji v Riu nejspíš odpadnou silné ruské soupeřky.

Případ Ruska je v naprostém protikladu proti čistotě a férovosti sportu

Také Jan Chlumský z Českého antidopingového výboru nechce nijak zveličovat, jak by absence ruských atletů mohla ovlivnit hry v Riu. „Myslím, že to velká rána nebude. Olympismus jako takový je založený na fair play a na čistotě sportu. A případ Ruska je v naprostém protikladu proti čistotě a férovosti sportu,“ zdůrazňuje.

Podle některých odborníků je pravděpodobné, že Mezinárodní olympijský výbor na úterním jednání plošnou stopku pro všechny ruské atlety minimálně pozmění. Jinak by nastala v Riu situace, kterou sportovní historik František Kolář nepamatuje.

„Vzpomněl jsem si, že v roce 2008 bylo přistiženo tolik bulharských vzpěračů, že nakonec sami Bulhaři se rozhodli, že vzpěračský tým z olympijských her odhlásí. Ale to není trest, je to v podstatě rozhodnutí bulharského olympijského výboru,“ poznamenal.

Jakub Marek, František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme