Hrdinství sedmi parašutistů si v chrámu Cyrila a Metoděje v Praze připomněly desítky lidí

Hrdinství sedmi československých parašutistů a památku obětí heydrichiády připomněl dnes pietní akt v pravoslavném chrámu Cyrila a Metoděje v Praze. Vojáci, mezi nimiž byla i dvojice atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, padli v chrámové kryptě přesně před 74 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní akt k uctění památky sedmi čs. parašutistů

Pietní akt k uctění památky sedmi čs. parašutistů | Zdroj: ČTK

Vzpomínkové akce a bohoslužby za zemřelé se zúčastnily desítky lidí. Věnce k pamětní desce položili veteráni, politici či armádní velitelé.

Atentát na Heydricha považují historici za největší protinacistický odbojový čin v Evropě. Provedli ho 27. května 1942 Jozef Gabčík a Jan Kubiš.

Dalších pět parašutistů se podílelo na přípravě, nebo chystali atentát na protektorátního ministra školství či měli za úkol dělat sabotážní akce.

Po atentátu pravoslavná církev poskytla mužům útočiště v cyrilometodějském chrámu. Po vyzrazení kostel obklíčilo několik stovek vojáků wehrmachtu, příslušníků SS a policistů. Sedm Čechoslováků se nevzdalo, s přesilou bojovalo šest hodin.

"Každý národ, každý stát se identifikuje s nějakými symboly, ať už jsou to symboly státnosti, ať už jsou to hrdinové. Tohle bezpochyby hrdinové jsou. Ta součinnost mezi určitou odvahou a zároveň i obětí je to, co je výzva do dalších let. Protože oběť nám tu teď chybí," řekl ČTK vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Resslovu ulici, v níž chrám stojí, policie uzavřela. Prostor před kostelem zaplnily desítky lidí. Za zvuků vojenské hudby položili věnce k pamětní desce zástupci vlády, Hradu, Parlamentu či veteránů.

Květiny se stuhami v národních barvách měli s sebou i přihlížející, mezi nimi nechyběli třeba chrudimští výsadkáři. Zazněla nejprve slovenská, pak i česká hymna. Následovala bohoslužba za zemřelé. Účastníci si pak prohlédli i kryptu.

Úkryt parašutistů po atentátu na Heydricha | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme